Predstavljanje u Strazburu

Iz Strategije EU za proširenje na Zapadni Balkan izostavljeni rokovi za ispunjenje uslova na putu do članstva u EU koji su bili precizirani u prethodnoj verziji.

Strategija će u utorak biti predstavljena u Strazburu.
U slučaju Srbije, umesto 2019. godine koja je bila navedena kao rok za ispunjenje prelaznih merila u oblasti vladavine prava i za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom, u novoj verziji piše da to treba da se učini "hitno", prenosi agencija Hina, koja je imala uvid u najnoviju verziju teksta. 
Takođe, u prethodnoj verziji je stajalo da bi Srbija i Crna Gora, ako ispune sve potrebne uslove, mogle 2024. da potpišu pristupni sporazum. 
U novoj verziji se navodi da "pristupni sporazum može biti potpisan onda kada zaključe pregovore i nakon mišljenja Komisije, pristanka Evropskog parlamenta i odluke Savjeta o primanju novih članica". 
Po navodima Hine, u novoj verziji Strategije promjenjena je i formulacija koja se odnosi na rješavanje graničnih sporova tako što je, navodno na insistiranje Slovenije, iz teksta izbačeno da se u slučaju nemogućnosti da se granični sporovi riješe bilateralno, arbitraža preda Međunarodnom sudu. 
U Strategiji se navodi da bi Srbija i Crna Gora "uz snažnu političku volju, sprovođenje reformi i nalaženje rješenja za sporove sa susjedima, trebalo da budu spremne za članstvo (u EU) do 2025". 
Komisija u Strategiji navodi i da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju priliku da napreduju na evropskom putu na temelju vlastitih zasluga i brzinom kojom budu ostvarivale reforme. 
Dokument će u Strazburu predstaviti visoka predstavnica EU Federica Mogherini i komesar za proširenje Johannes Hahn nakon čega slijedi rasprava u Evropskom parlamentu. 
Strategija će biti upućena zemljama-članicama, koje će o njoj raspravljati na samitu u martu.