Inspiracija za nove generacije

Predsjednik Helsinškog komiteta u SAD kongresmen Roger Wicker i član Doma za spoljne poslove Kongresa SAD Eliot Engel nominovali su osnivačicu Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda Natašu Kandić i FHP za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu.

"Više od 25 godina, FHP se bori za pravdu za žrtve ratnih zločina i protiv ekstremnog nacionalizma i etničkih tenzija na Zapadnom Balkanu", navodi se u tekstu nominacije, objavljene na sajtu Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi Helsinškog komiteta u SAD.
Dodaje se da je temeljito dokumentovanje ratnih zločina, koje je obavio FHP, postalo od esencijalnog značaja za obezbjedjivanje pravde, kako za Medjunarodni krivični sud za ratne zločine u Hagu, tako i za nacionalne sudove za ratne zločine.
"Glavni počinitelji, uključujući političke i vojne lidere, prvi put od Drugog svjetskog rata odgovarali su pred medjunarodnim pravosudjem. Preživjele žrtve i traumatizovane zajednice u kojima su živjele dobile su priliku za obnovu. Zemlje regije bile su ohrabrene da se pridržavaju vladavine zakona i da prihvate nasledje strašne prošlosti", navodi se u obrazloženju.
U tom tekstu se navodi da je u Srbiji bilo previše onih koji su odbijali da prihvate činjenice o počinjenim ratnim zločinima i demonizirali žrtve, dok je većina stanovništva ćutala, ali da je FHP, pod vodjstvom Nataše Kandić, javno govorio o zločinima.
Dodaje se i da danas Nataša Kandić ostaje inspiracija za nove generacije mladih profesionalaca koji vode FHP.
"Ne možemo zamisliti da ijedna osoba i organizacija na Zapadnom Balkanu više zalužuju Nobelovu nagradu za mir od Nataše Kandić i FHP-a i sigurni smo da bi takvo priznanje doprinelo miru i pomirenju u tom i drugim regionima u svijetu koji se suočavaju sa sličnim problemima", navodi se u obrazloženju.