Vijeće za međunarodne odnose (CFR) SAD-a objavio je istraživanje u kojima upozoravaju na konflikte koji bi se mogli dogoditi u 2018. godini. Prvi put na listi od 30 lokacija se nalazi i Balkan.

Kako stoji u izvještaju, Balkan je uvršten zbog eskalacije tenzija i ekstremističkog nasilja u BiH, Albaniji, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji što, kako kažu, rezultira političkom nestabilnošću i mogućim oružanim sukobima.
Balkan je stavljen u 3. kategoriju s Nigerijom, Libijom, Južnim Sudanom, Kongom, Kenijom, Zimbabveom i Centralnom Afričkom Republikom. CFR-ov Centar za preventivne akcije analizirao je mogućnost izbijanja konflikta, te utjecaj na SAD. S obzirom da se BiH nalazi u trećoj kategoriji, opasnost je umjerena.
U prvoj kategoriji koja je označena crvenom bojom s upozorenjem "velika vjerovatnoća" su konflikt Sjeverne Koreje i SAD-a (opasnost od nuklearnog napada), te drugih zemalja, zatim NATO-a i Rusije, Irana sa SAD-om i drugima zbog uplitanja u sukobe, zemalja u Južnom kineskom moru, (Kina, Bruneji, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam), te predviđaju terorističke napade na teritoriji SAD-a. Crvenom bojom označeni su i Sirija i Afganistan zbog ekstremističkih grupa koje su sukobljavaju.
Srednja mogućnost je da će izbiti sukobi u Meksiku (organizirani kriminal), Ukrajini (ruski militanti), Iraku (kurdi), Pakistanu (paravojne formacije), Izraelu (Palestinci), Turskoj (kurdi), Jemenu (građanski rat), Somaliji (napadi al-Shababa) i Mijanmaru (sukobi s Rohinjama).