Misteriozne kosovske izbjeglice

Bio sam pomalo iznenađen”, kratko je komentirao Ivica Dačić, inače prilično elokventan ministar vanjskih poslova Srbije, prošlotjednu situaciju u kojoj se našao u Washingtonu, prije susreta s generalom Herbertom McMasterom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nekoliko trenutaka prije početka sastanka, Dačiću je pristupio četrdesetogodišnji muškarac, za kojeg je bilo očito kako je povjerljiv McMasterov suradnik, pružio ruku i predstavio se na kvalitetnom srpskom: “Dobar dan, ja sam s Kosova i zovem se Ylli Bajraktari”. I dok je Dačić kod suradnika pokušavao doznati tko je misteriozni Albanac koji sjedi uz Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, započeo je sastanak šefova diplomacija zemalja Zapadnog Balkana, Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, s McMasterom, odakle je kasnije poslan službeni izvještaj prema kojem se “razgovaralo o tome kako SAD i zemlje Zapadnog Balkana mogu produbiti i proširiti koordinirane napore u promoviranju mira, prosperiteta i vladavine zakona svuda u regiji, uključujući i suprotstavljanje izazovima kao što su korupcija ili organizirani kriminal”.
Kada se vratio u Beograd, Ivica Dačić je novinarima prepričao događaj iz Washingtona, uz trpku opasku: “Sada je jasno zašto Amerika vodi takvu politiku”. Bila je to aluzija, kako se dvojica tajnovitih muškaraca nalaze iza Trumpove odluke da ne mijenja dosadašnju američku politiku na Balkanu, a kamoli povuče priznanje Kosova, čemu su se nadali u Srbiji. Aluzija se odnosila na braću Ylbera i Yllia Bajraktarija, nekadašnje kosovske izbjeglice, koji su se, kao u holivudskom filmskom scenariju, popeli na izuzetno visoke položaje u sigurnosno-obrambenim strukturama Sjedinjenih Američkih Država.
Njihova priča započela je 1999. kada je NATO bombardirao Srbiju, zbog etničkog čišćenja koji su trupe Slobodana Miloševića provodile na Kosovu. Među tisućama izbjeglica u Makedoniji nalazio se i Ylber Bajraktari, koji je u to vrijeme radio kao vodič za američku TV postaju ABC. Nekoliko mjeseci poslije srpske kapitulacije, Bajraktari je dobio američku izbjegličku vizu i stigao u Washington, gdje je mjesecima stanovao kod ABC-jevih novinara s kojima je radio na Kosovu. “Nisam želio biti izbjeglica jer sam radoholičar i zato mi je odgovarala Amerika, u kojoj se radi puno više nego u Europi. Ali najprije sam trebao završiti fakultet, prijavio sam se na Princeton, i prošao sam testiranje”, ispričao je 2008. u intervjuu za Voice of America, jednom od rijetkih javnih nastupa.

Pouzdan operativac

Tako je započela karijera Ylbera Bajraktarija, koji je diplomirao na Princetonu, zaposlio se u američkoj administraciji i već 2008. radio u Iraku s bivšim direktorom CIA Davidom Patreusom, a sada je viši direktor za politiku u Savjetu za nacionalnu sigurnost SAD. U međuvremenu u SAD je stigao stariji brat Ylli, koji je diplomirao na Harvard’s Kennedy School of Government, potom ušao u obavještajnu zajednicu, gdje je bio zadužen za politiku prema Afganistanu i Indiji, a nakon toga, postao član savjetničke ekipe generala Martina Dempseyja, zapovjednika Zajedničkog stožera Oružanih snaga SAD-a. U međuvremenu, braća Bajraktari su 2004. postali američki državljani.
Prilikom nedavne turneje potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea balkanskim državama pratila su ga braća Bajraktari, koje je, prema medijskim izvještajima, Pence na poseban način predstavljao, posebno kosovskom predsjedniku Hashimu Thaçiju, riječima kako je “sretan jer ima priliku obavijestiti lidere Kosova da u Bijeloj kući sjede dva čovjeka porijeklom s tog područja”.
U stvari, još 2016. godine braća Bajraktari su u pojedinim medijima opisivani kao izuzetno utjecajan dvojac za vrijeme Obamine vladavine. Tako je Carl Woog, koji je bio viši savjetnik za pitanja nacionalne sigurnosti u Obaminoj administraciji izjavio kako “nikad još nije čuo da dva brata imaju takav utjecaj iza scene u Pentagonu, poput njih dvojice”. Opisano je kako je Ylli Bajraktari redovito pratio ministra obrane Ashtona Cartera prilikom inozemnih putovanja i sudjelovao na službenim sastancima. Ylli Bajraktari bio je zadužen za vanjskopolitičke operacije koje je vodio Pentagon na području Irana i Iraka, a sudjelovao je i na izradi nuklearnog sporazuma s vlastima u Teheranu. U izjavi za Medium.com rekao je kako je njegov “posao da se realiziraju vizije najvažnijih Obaminih suradnika”.
Manje od četiri mjeseca kasnije, Donald Trump je postao predsjednik SAD-a. Većina demokratskih kadrova napustila je državnu službu i otišla iz Washingtona, i slična sudbina čekala je Yllia i Ylbera Bajraktarija. Ali u veljači je došlo do prvog velikog skandala u Trumpovoj administraciji, koji je, posredno, pomogao braći.
Donald Trump je 20. veljače imenovao generala H. R. McMastera za novog savjetnika za nacionalnu sigurnost, što je postalo najosjetljivije mjesto u administraciji nakon što je abdicirao general Michael Flynn zbog ilegalnih kontakata s ruskim ambasadorom. Kada je Herbert McMaster postao Trumpov savjetnik, odlučio je zadržati niz Carterovih suradnika, i tako je bivšim Obaminim suradnicima omogućio ostanak u administraciji. U novom rasporedu snaga, Ylli je postao jedan od najpovjerljivijih McMasterovih suradnika, kojega ostali službenici opisuju kao “čuvara ulaza” (gatekeeper) savjetnika za nacionalnu sigurnost, što je položaj poput šefa ureda koji pregledava sve pristigle zahtjeve i odlučuje koje će proslijediti McMasteru.
“Yllijeva priča pokazuje što Ameriku čini velikom. On je američki domoljub i bila je čast raditi s njim jer utjelovljuje američki duh, a puno toga je napravio u Ministarstvu obrane i to kao izvanstranački stručnjak”, ispričao je Colin Kahl, koji je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost Joea Bidena, bivšeg potpredsjednika SAD-a.
Ali McMasterova odluka o zadržavanju Obamine ekipe naljutila je radikalne desničare u Trumpovoj administraciji. Prije svih Stevea Bannona, koji je kao voditelj izborne kampanje imao najvažniju ulogu u Trumpovoj pobjedi, ali je u kolovozu ove godine smijenjen jer se neprestano sukobljavao s većinom suradnika američkog predsjednika.

Momci se ne zezaju

Samo što je Bannon osnivač i šef utjecajnog desničarskog portala Breitbart, gdje je, odmah nakon odlaska iz Bijele kuće, proglasio McMastera odgovornim za ostavku pukovnika Dereka Harveyja, koji je morao napustiti Vijeće za nacionalnu sigurnost. Harvey je, također, tvrdolinijaš i ogorčeni protivnik dogovora s Iranom, zbog čega se - kako su “dobro upućeni izvori” potvrdili za Breibart (čitaj: Bannon) - zamjerio McMasteru i ekipi iz Pentagona, koji ne žele novu konfrontaciju s iranskim režimom. A u Breitbartovom članku važnu ulogu dobio je Ylli Bajraktari.
Harvey je zaprijetio da će Bannonu ispričati tko je tražio njegovu ostavku, na što ga je Ylli Bajraktari upozorio da to nije pametno, objavio je portal Breitbart. Poslije dva dana, Derek Harvey je dobio otkaz, zbog čega je na Bannonovom portalu uslijedila optužba protiv McMasterove ekipe: “Ovi momci se ne zezaju već žele da svijet izgleda kako to oni žele i pokušavaju prisiliti Trumpa da im se prikloni”.