Britanski ambasador u Beogradu Stephen Wordsworth izjavio je da se od Srbije ne traži da prizna nezavisnost Kosova, ali da Beograd mora da uspostavi neki model saradnje sa Prištinom.

Ambasador Wordsworth je istakao da je EU više puta ponovila da ne traži od Srbije da prizna Kosovo i da to ostaje njen stav.

Međutim, dodao je on, realnost sa kojom Srbija treba da se suoči je da su 22 zemlje članice EU priznale nezavisnost Kosova i da se to neće promjeniti.

Ocjenivši da je Srbija napravila napredak, a i zbog toga što je podnela zahtjev za dobijanje statusa kandidata za članstvo, britanski diplomata je ukazao da se sada pojavljuju neka nova pitanja.

Ono što je neophodno za Srbiju i Kosovo to je saradnja, smatra britanski ambasador. Zato je važno da se pronađe model te saradnje. On sam je spomenuo primjer dvije Nemačke, ili Irske i Sjeverne Irske.

U oba primjera je karakteristično da neke teritorije nisu bile priznate, ali da se njihova saradnja odvijala uspješno na mnogo planova, pa je čak i dolazilo do međusobnih posjeta visokih državnika, što je Wordsworth ilustrovao posjetom istočnonjemačkog predsjednika Eriha Honekera Bonu 1987. godine.

Povodom procesa koji je Srbija pokrenula pred Međunarodnim sudom pravde, koji treba da se izjasni o legalnosti nezavisnosti Kosova, Wordsworth vjeruje da stav suda neće biti sto odsto u prilog jednoj strani, već će to biti "neko srednje rješenje".

"Ne zaboravite, ipak, da je riječ o savjetodavnom mišljenju koje nije obavezujuće. No, o tome ćemo odlučivati kada ga dobijemo. Iskreno, mišljenje suda neće promjeniti činjenicu da je 80 odsto članica EU priznalo nezavisnost. Ta realnost će ostati", poručuje ambasador Velike Britanije u Srbiji.

Poruke o kreativnosti i fleksibilnosti ne šalju se samo Beogradu, već i Prištini, tvrdi Wordsworth, ističući da i Priština mora da zna "ko su im susjedi i da razvijaju razumne odnose sa svim susjedima, uključujući i Srbiju. Moraju i oni da se pokrenu."

Za sjeverni dio Kosova Wordsworth je rekao da još nije odlučeno kako će biti rješena situacija u tom dijelu i još četiri srpske opštine, ali da je o tome dao prijedlog Piter Feith. Ono što je potrebno, dodao je britanski ambasador, to je da se uspostavi sistem u kome će građani cijelog Kosova uspostavljati odnose kakve žele.