Vlasti u Prištini vrše pripreme za forimiranje optšine Sjeverna Mitrovica. Predstavnici Srba  se međutim, protive strategiji kosovske vlade za sjever Kosova.

Ministar lokalne vlasti Kosova Sadri Ferati izjavio je da je sve spremno za formiranje nove srpske opštine Parteš kod Gnjilana, dok će formiranje opštine Sjeverna Mitrovica zavisiti od napretka na terenu. Srbi na sjeveru u većini odbijaju plan Prištine, a predstavnici Vlade Srbije tvrde da Priština planom za sjever beži od drugih, realnih problema.
 
Formiranje opštine Sjeverna Mitrovica dio je plana Vlade Kosova za integraciju sjevernog dijela u kosovski sistem.

Kosovski ministar za lokalnu samoupravu Sadri Ferati kaže da pripremni tim za formiranje nove opštine postoji i da je u toku tender za kancelarijski proctor.

Načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković smatra da Priština planom za sjever Kosova pokušava da kupi vrijeme i beži od realnih problema, tvrdeći da je diskutabilno i formiranje pripremnog tima za opštinu Sjeverna Mitrovica.

Anketrirani žitelji sjeverne Mitrovice nisu za stvaranje nove opštine u tom delu grada. Među građanima može da se čuje da Prištine namjerava da okupira sjeverni dio. Ministar Ferati odbacuje te navode.

U Prištini neće odustati od decentralizacije na sjeveru Kosova. U Mitrovici je za 24 mart najavljen marš mira povodom početka bombardovanja.

Na tom skupu Srpskog nacionalnog veća, najavljuju, biće poslata i poruka protivljenja planu za sjever Kosova.

Izvor: B92