Temperature i preko četrdesetog podeoka

Tropski talas najjačeg intenziteta u ovoj godini očekuje nas do kraja nedjelje, a temperature će tek u ponekim danima pasti ispod 35 stepeni.

Do kraja sedmice zadržava se visoka temperatura bez oblačnosti i padavina. Vikend će takođe biti vreo, a imajući u vidu da je jezgro toplog talasa u niziji, temperature u ravnicama bi mogle da pređu četrdeseti podeok. Ovo je četvrti tropski talas u godini i da će biti najvreliji i najduži dosad, kao i to da je ovo vrhunac kada su vrućine u pitanju.
Dok vladaju ove tropske vrućine, ljudi moraju pripaziti na oblačenje, prehranu i dehidraciju kako ne bi bili još jedan u nizu pacijenata Hitne pomoći.
Doktori upozoravaju kako direktno izlaganje suncu može za posljedicu imati sunčanicu, kao i vrtoglavicu, glavobolju i povraćanje. Toplotni udar je ponešto teže stanje koje nastaje zbog prestanka znojenja, koje je od posebne dragocjenosti u ovakvim uslovima jer omogućuje rashlađivanje tijela. Padanje u nesvijest može popratiti toplotni udar, što bi sa sobom moglo povući i neke fizičke ozlijede.
Neke od savjeta nije na odmet više puta ponoviti:
1. Na otvoreno izlazite jedino kada Sunce nije jako (prije 11 sati ujutro i poslijepodne iza 17 sati)
2. Oblačite se primjerno uvjetima (pamučna odjeća i prozirni materijali)
3. Nosite pokrivalo za glavu (šešir ili kapa i više su nego dobrodošli)
4. Nosite sunčane naočale
5. Pijte puno vode, pazite da ne dehidrirate
6. Ne jedite masnu ni jako začinjenu hranu
7. Konzumirajte što više voća i povrća
8. Izbjegavajte fizičke napore koliko god je to moguće
Mnogi su potražili spas na gradskim kupalištima, bazenima, u rijekama ili jezerima. Ipak, i dalje treba imati na umu kako se ne treba izlagati suncu u popodnevnim satima.