Fondacija bi dodjeljivala grantove mladim naučnicima koji žele osnovati vrhunske timove i laboratorije u regiji.

Na summitu u Trstu potpisan je dokument o osnivanju Znanstvene fondacije Zapadnog Balkana, koja bi financirala mlade istraživače iz regije, priopćio je Centar za promociju nauke.
Fondacija bi, prije svega, dodjeljivala bespovratna sredstva (grantove) mladim znanstvenicima koji žele osnovati vrhunske timove i laboratorije u regiji.
Osim toga, Fondacija bi razvila program financiranja koji bi pospješio razmjenu znanstvenika i omogućio suradnju istraživača sa Zapadnog Balkana s kolegama iz Europe.

Ideja Angele Merkel

Ovu ideju pokrenula je Angela Merkel 2015. godine na Konferenciji Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, kada je izjavila da je od izuzetne važnosti baviti se pitanjem znanosti i istraživanja u okviru pružanja podrške zemljama Zapadnog Balkana.
Njemačka akademija znanosti "Leopoldina" je u suradnji s Ekspertskom grupom sa Zapadnog Balkana tijekom prethodne tri godine radila na razvijanju ove ideje i dala je prijedlog rada i organizacije fondacije, koji je u Trstu ponuđen na usvajanje predsjednicima, premijerima i ministrima zemalja sudionica summita.
"Ovo je fenomenalna prilika za istraživače na Zapadnom Balkanu koju ne smemo propustiti", izjavila je ovim povodom Sofija Stefanović, prva dobirnica ERC granta u Srbiji i članica Ekspertske grupe.
"Ukoliko zemlje učesnice samita usvoje predloge iznete u dokumentu koji je pre nekoliko dana potpisan u Trstu, već od 2019. godine mladi naučnici iz regiona biće u prilici da osvoje prestižni grant čija bi vrednost mogla da ide i do 750.000 evra", rekla je Stefanović.
Ekspertsku grupu predvodio je profesor Donald Dingwell, prethodni tajnik Europskog istraživačkog vijeća, u okviru kojeg je razvijen prestižni ERC grant.

Više programa finansiranja

Kako je izneseno u Prijedlogu rada Fondacije, mladim znanstvenicima bi bilo na raspolaganju nekoliko programa financiranja.
Među grantovima ističu se "Tesla" grant, koji bi se dodjeljivao u području prirodnih znanosti i medicine, dok bi se u području društvenih i humanističkin znanosti dodjeljivao grant "Cabej".
"Marco Polo" grant osiguravao bi financijsku podršku koja bi poticala mobilnost znanstvenika Zapadnog Balkana.
Osim toga, postojale bi i tri dodatne sheme, koje bi podržavale inicijative i ideje u domeni promocije znanosti, inovacija i transfera znanja i umrežavanja na razini Balkana.