Upozorenje naučnika

Valovi vreline širom Evrope, koji su Portugalu donijeli smrtonosne požare, a izuzetno visoke temperature čak i Engleskoj jasan su pokazatelj globalnog zagrijavanja, poručuju naučnici.

Klimatske promjene kojima je uzročnik čovjek dramatično su povećale stepen vjerovatnoće da je upravo to razlog šumskih požara u Portugalu i Španiji, pokazuje nova studija. U junu se veći dio zapadne Evrope doslovno "kuhao", dok su velike vreline zahvatile Englesku, Francusku, Belgiju, Holandiju i Švicarsku.
Takve temperature do 2050. godine postat će sve uobičajenije ako se ne poduzmu hitne mjere za smanjenje emisije karbondioksida.
Naučnici su istraživali različite rekorde sa nizom sofisticiranih kompjuterskih modela kako bi izračunali koliko je globalni rast povezan sa efektom staklenika utjecao na rast temperatura. Utvrdili su da je toplotni talas koji je pogodio Portugal i Španiju najvjerovatnije uzrokovan globalnim zagrijavanjem. Podsjetimo, 64 ljudi smrtno je stradalo u Portugalu, a u Španiji je na evakuaciju bilo prisiljeno njih 1.500.
Intenzivna toplota u centralnoj Engleskoj donijela je najtopliji dan još od 1976. godine, a u Francuskoj, Holandiji i Švicarskoj vlasti su aktivirale planove zaštite u hitnim slučajevima, piše Guardian.
Analiza koju je provelo međunarodno udruženje naučnika World Weather Attribution (WAA) ustanovila je da su veze između junskih toplina i klimatskih promjena jasne i snažne.
"Toplina može biti smrtonosna, naročito za djecu i starije osobe", upozorio je Friederike Otto sa Univerziteta Oxford, ujedno i član WWA. "Talasi vreline su u Evropi postali sve češći, a posebno na jugu kontinenta. Od ključnog je značaja da gradovi sarađuju sa naučnicima i stručnjacima u oblasti javnog zdravstva kako bi razvili akcione planove. Klimatske promjene trenutno utječu na cijele zajednice i ovi planovi će spasiti živote".