Mogherini sa liderima Zapadnog Balkana

Premijeri država Zapadnog Balkana istakli važnost dobrosusjedskih odnosa i saradnje tokom eurointegracija.

Premijeri država Zapadnog Balkana u Briselu su potvrdili posvećenost radu na eurointegracijama, saopćila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nakon neformalne večere.
Mandatar za sastav makedonske vlade Zoran Zaev rekao je za Al Jazeeru da su politički lideri iz regije razgovarali o procesu ubrzanja eurointegracija Zapadnog Balkana.
Dodao je kako  je nakon sastanka još veći optimista u vezi puta Makedonije i regije ka EU.
“Naša obaveza je da damo razlog prijateljima iz Evrope da pomognu cijelom Zapadnom Balkanu”, rekao je Zaev.
On je dodao kako se nada da će Makedonija do iduće srijede dobiti novu vladu.
Premijer i izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sastanak u Briselu pokazao da su svi razumjeli potrebu za održanjem stabilnosti i mira u regiji te da je ponovio ideju carinske unije, javlja RTS.

Dobrosusjedski odnosi

Mogherini je izjavila kako su učesnici sastanka potvrdili posvećenost radu na eurointegracijama.
U saopćenju se navodi kako su balkanski politički lideri istakli zajednički interes za jačanje saradnje i “postizanje opipljivih rezultata u životima građana regije”.
“Istakli su posvećenost dobrosusjedskim odnosima i širenju regionalnog razumijevanja, međusobnim poštovanjem I saradnjom”.
Mogherini je podstakla premijere da ubrzano rade kako bi zadovoljili očekivanja građana i približili se evropskoj budućnosti.

Pojačan interes

Prije neformalne večere u zgradi Evropske službe za vanjske poslove (EEAS), Mogherini je održala pojedinačne sastanke s liderima iz regije.
Pojačani interes EU-a za regiju te posjeta Mogherini i drugih zvaničnika EU-a uslijedili su nakon što je početkom godine došlo do podizanja tenzija unutar zemalja zapadnog Balkana, ali i između njih.
Večeri su prisustvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić, albanski premijer Edi Rama, premijer Crne Gore Duško Marković, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, odlazeći kosovski premijer Isa Mustafa te Zaev.