Zatvoreni 50 dana

Ustavni sud Češke presudio je danas da je Češka pogazila osnovna ljudska prava jedne kosovske izbjegličke porodice koji su 2014. godine zadržani na jugu Češke u pokušaju da dopru do Njemačke, a češka policija ih je na 50 dana zatvorila u izbjeglički centar zatvorskog tipa Bjela Jezova.

Ovaj centar zatvorskog tipa su i visoki komesar za izbjeglice UN i češka ombdusmanka Ana Šabatova svojevremeno nazvali mjestom u kojim izbjeglice žive gore od čeških osuđenika u zatvorima, prenosi Beta.
Porodica je u tom centru provela u proljeće 2014. godine 50 dana a bez uspjeha se žalila sudovima, sve dok joj danas za pravo nije dao Ustavni sud.
Da Češka sistematski krši ljudska prava izbjeglica time što ih drži čak po tri mjeseca u tim centrima, oduzima im mobilne telefone i novac od koga im zatim naplaćuje boravak i do 1.200 eura za četvoročlanu porodicu upozoravao je više puta i visoki komesar UN za ljudska prava.
U slučaju jedne druge porodice, izbjegica iz Avganistana, čak je Evropski sud za ljudska prava naredio Češkoj da ih premjesti iz centra Bjela Jezova u humanije uslove.