Skupina od oko 250 ljudi, od kojih je 150 radnika, tužit će britansku vladu zbog nuklearnih testova koje je obavljala u Australiji prije više od 50 godina.

Aboridžini i radnici tvrde kako su zbog tih testova oboljeli od raka, kožnih i drugih bolesti. Ako uspiju dokazati da su testovi naštetili njihovu zdravlju, britanska vlada mogla bi platiti odšteta od više milijuna funta. Odvjetnici su prošlog tjedna otputovali na jug Australije kako bi zajedno sa Pokretom za prava Aboridžina prikupili dokumente i priče ljudi koji su tamo živjeli u doba kada su obavljani testovi.

Planiraju do maja podići tužbu

Odvjetnici tužitelja tvrde kako su Britanci bijele farmere obavijestili da će izvoditi pokuse, dok su tu informaciju pomno skrivali do Aboridžina, piše Telegraph. Grupa od 100 civila i 150 bivših radnika, koji su na područje poslani bez da im je itko rekao za testiranje i opasnosti, nadaju se kako će do maja uspjeti pokrenuti tužbu.

Među tužiteljima su i obitelji, takozvanih "beba Woomera" koje su, mnoge bez objašnjenja, na porođaju umrle u godinama testiranja. Tada je na taj način umrlo čak 60 novorođenčadi. Nakon nuklearnih pokusa na tom je području zabilježeno mnogo slučajeva raka, kožnih bolesti i deformacija kod rođenja.