Euleks je ocjenio da novo odlaganje suđenje vođi pokreta Samoopredeljenje Albinu Kurtiju pokazuje "kontinuiranu slabost lokalnog pravosuđa".

Euleks u saopštenju naovodi da je predsjedavajući sudija Okružnog suda u Prištini odložio suđenje Kurtiju do 13. aprila jer sud nije uspio da zamjeni člana sudskog vijeća koji se razboleo i advokata koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti jer se nije pojavio na sudu.

"Nažalost, ovo pokazuje kontinuiranu slabost kojom bi institucije vladavine prava trebalo sa se pozabave u okviru lokalnog pravosuđa ukoliko Kosovo želi da postigne evropske standarde", navodi se u saopštenju i dodaje da je sud odlučio da Kurtiju dodjeli novog advokata po službenoj dužnosti.

Predmet Kurtija je jedan od posljednjih sudskih predmeta na nivou Okružnog suda koji su naslijeđeni od UNMIK-a, podsjeća Euleks.

Kurti je optužen da je tokom demonstracija, koje je Samoopredejlenje (Vetëvendosje) organizovalo 10. februara 2007. godine u Prištini učestovao u grupi koja je izvršila krivično dijelo, ometala službena lica u vršenju dužnosti i pozivala na pružanje otpora.

Tužilaštvo zastupa domaći tužilac iz Specijalnog tužilaštva.

Suđenje Krutiju odloženo je nekoliko puta do sada, a posljednji put je to bilo juče kada se Kutri opet nije pojavio na sudu.