Prištinski Okružni sud u ponedjeljak je produžio još za dva mjeseca kućni pritvor, Nazimu Bllaci, samooptuženom za najmanje 17 kaznenih počinjenih djela prema njemu u ime Kosovske obavještajne službe (SHIK).

Ova odluka je donjeta od strane sudskog tijela domaćih i međunarodnih sudija, nakon zahtjeva od strane tužitelja povodom ovog  predmeta.

Glasnogovornica EULEX-a  Christina Herodes, izjavila je za KTV putem telefona da je glavni razlog produžavanja kućnog pritvora za još dva mjeseca bio razvoj dodatnih istraga o slučaju.

Nazim Bllaca, koji je optužen za učestvovanje u ubistvima i organiziranog kriminala, još uvijek je bez advokata za odbranu. U centru Prištine, Bllaca se prošle godine sam izjasnio kao agent SHIK-a te da je počinio ubistvo i da je učestvovao u pokušaju drugih ubistava.

Neposredno prije hapšenja Bllace glavni tužitelj EULEX-a Theo Jakova, najavijo je  hapšenje zbog korupcije, ne isključivši ni glavne političke ličnosti. Međutim, do sada još uvijek niko od njih nije uhapšen.

No, osim Bllace, samo još jedna osoba je uhapšena u vezi ovog slučaja Driton Hajdari, koji je od strane Vrhovnog suda kasnije bio oslobođen privremeno. Iako mu je u početku Okružni sud odredio mjesec dana pritvora.

Nazim Bllaca nalazi se i dalje u Velikom  Ribaru u opštini Lipljan.