Poznati američki stručnjak za Balkan, Daniel Serwer je izjavio da je"sjever Kosova pod direknom kontrolom Beograda", dodajući da ne postoje "paralelne strukture, već srpske institucije".

“Sjeverni dio Kosova je pod direktnom kontrolom Beograda i ja to ne bih nazvao paralelnim isntitucijama, već srpskim institucijama. To je bio slučaj od kraja rata i tako će ostati ukoliko međunarodna zajednica ne učini nešto da promeni tu situciju. Lično pozdravljam plan Pitara Feitha, kojim bi se Srbima na sjeveru Kosova dao veliki stepen autonomije, što je na svom mjestu.”

“Beograd ima pravo da ne prizna Kosovo i niko ga neće naterati da to učini. S druge strane, ne verujem da će Srbija postati članica EU ukoliko ne postigne neko rješenje sa Kosovom, odnosno de fakto priznanje nezavisnosti Kosova.

Drugim riječima, Srbija ne može da očekuje da bude članica EU i da zadrži Kosovo - ili jedno ili drugo. Međutim, EU ne može to da to kaže Beogradu, pošto od 27 zemalja Unije 5 ne priznaju nezavisnost Kosova, ali mislim da će na kraju stav većine preovladati.”

Odluka Međunarodnog suda pravde nije obavezujuća već savjetodavna. Beograd je zatražio od suda da se izjasni o tom pitanju i stoga mi se čini da bi morao da poštuje tu odluku i postupi u skladu sa njom, bila ona pozitivna ili negativna. S druge strane, Priština nije želela i opirala se upućivanju tog slučaja Međunarodnom sudu pravde, te stoga Kosovo ima veće pravo da odbije odluku od Beograda.

"Nadam se da će sud donijeti odluku koju će uvažiti i poštovati obe strane. Bilo bi dobro ako bi ova odluka vodila ka rješavanju kosovskog pitanja. Došlo je vrijeme da Beograd i Priština počnu direktne razgovore bez posrednika, a na bazi jednakosti”, pojasnio je Serwer.

Na pitanje, da li bi Brisel i Washington mogli da izvrše još veći pritisak na Beograd da prizna Kosovo, Serwer je glatko odgovorio:

“Ne verujem da će iko vršiti bilo kakav pritisak na Beograd, pošto je donijeta odluka da se to pitanje ostavi po strani. Kako su 22 zemlje Evropske unije priznale nezavisnost Kosova one neće dozvoliti Srbiji da uđe u EU dok se to pitanje ne riješi. Naravno, vi biste mogli reći da su dozvolili Kipru da postane članica Unije, ali sada zbog takve odluke žale i takvu grešklu neće ponoviti. Dakle, Srbija mora da riješi to pitanje prije učlanjenja u EU.”