Ministar inostranih poslova Francuske Bernard Kušner izjavio je danas u Prištini da je za Francusku nezavisnost Kosova nepovratna, da se ne može promjeniti i da to i drugi treba da shvate i istovremeno pozvao na uspostavljanje dijaloga između Kosova i Srbije u cilju međudržavnih odnosa.

„Vaša nezvaisnost se ne dovodi u pitanje, to je istorijski korak, niko to ne može da promeni i svako to treba da shvati“, kazao je on. 

Obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova na sednici koja je sazvana njemu u čast Kušner je rekao da Francuska i Kosovo imaju privilegovane odnose i ti odnosi će njegovom posetom "još više ojaćati i produbiti se". 

"Nezavisnost Kosova je početak novog puta u kojem niste sami. Kosovo može da računa na prijateljstvo Francuske. Naša je zemlja među prvima priznala nezavisnost i daće podršku vašem daljem razvoju". 

Pozivajući na dijalog između Kosova i Srbije, Kušner je istakao da će on biti uslov za evropske integracije dve države i da one treba da započnu proces pomirenja i normalizuju odnose.

„Pomirenje je moguće uprkos patnji prošlosti“, rekao je Kušner.
 
“Ja ne znam datum, ali znam da će jednog dana Kosoovo i Srbija zauzeti svoja mesta u Evropskoj uniji kao dve države“, rekao je šef francuske diplomatije.

Kušner je ukazao na potrebu daljeg razvoja i uspostavljanja nezavisne i nepristrasne pravde, ekonomskog razvoja, uspostavljanja reda i zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

"Treba da sledi pomirenje svih građana jer su sukobi koji su delili region sada iza nas. Pitanje srpske zajednice je sada unutrašnje pitanje, pitanje odnosa sa Srbijom, vaša je odgovornost i vaša budućnost", rekao je francuski ministar spoljnih poslova.  

Šef francuske diplomatije se tokom poslepodneva i večeri susreo i sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hašimom Tačijem, ministrom spoljnih poslova Skenderom Hisenijem, kao i međunarodnim predstavnicima na Kosovu, šefom MCK i visokim predstavnikom EU na Kosovu, Piterom Fejtom i šefom Eulex-a, Ivom De Kermabonom. 

Kušner će posetiti i novoosnovanu opštinu Gračanica. 

Kušner je inače prvi specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a i na Kosovu je boravio od 1999. do 2001. godine.