Fabrika falsifikovanih pića

Kako je radila banda falsifikatora pića iz Leška na Kosovu. Vrijednost pronađene robe i mašina veća od 20.000 eura.

U tajnoj fabrici falsifikovanih pića u prizemlju porodične kuće u selu Banovići kod Leška, podno Kopaonika, nastajale su vjerne kopije najpoznatijih viskija, vina i rakija, a među njima i "gorki list", koji su i sami falsifikatori nosili na analizu i ustanovili da se svega dva odsto razlikuje od originala! Vrijednost pronađene robe i mašina iznosi više od 20.000 eura, a neposredno pre hapšenja bila je spremna isporuka na Kopaonik od pedeset kartona "Jack Danielsa", pišu Novosti.
Tragom falsifikovanog pića koje su pronašli u jednom magacinu u blizini Leška, Policija Kosova otkrila je posao koji se razvio u naizgled primitivnoj punionici. Uhapšen je V.B., koji je nakon izjave u policiji pušten da se brani sa slobode, a policija traga za još jednom osobom.
Posao i receptura su bili odlično razrađeni. U prizemlju kuće policija je pronašla mašine za sječenje i lepljenje etiketa, punjenje i zatvaranje flaša, dozatore i mješače, kao i jednu potpuno novu mašinu koja još uvijek nije upotrebljena. Prilikom pretresa objekta zaplenjeno je oko 1.200 litara raznog alkoholnog pića, čepova, akciznih markica i etiketa, kao i kartonska ambalaža...
Dobru recepturu koja je obećavala verne kopije najpoznatijih pića pratila je uigrana šema trgovine, kako Novosti nezvanično saznaju, usmerena prije svega na tržište Kosova. U ambalaži koju su, kako se pretpostavlja, nabavljali u Čačku za 500 dinara po flaši i koju su ilegalno unosili na Kosovo, falsifikatori su punili viski "Jack Daniels" i "Ballantine's" koji su kasnije prodavali oko 8 eura po flaši. Povećana tražnja, s obzirom na to da je vrema krsnih slava, bila je i za vinom pa su iz ove punionice izlazila i falsifikovana vina "Ždrepčeva krv", "Medveđa krv" i tikveška "Smederevka". Svoj posao, za koji se pretpostavlja da su radili oko godinu dana, falsifikatori su upotpunili i kopijom takovske "Viljamovke" kao i rakije od dunje proizvođača "Milić" koja se u prodavnicama nudila između 850 i 1.000 dinara.
Originalni čepovi i akcizna markica Republike Srbije sa falsifikovanim brojevama odavali su utisak da se radi o originalu, a nesmetan rad falsifikatorima omogućilo je i to što dosad nije zabilježen i prijavljen nijedan slučaj trovanja pomenutim pićima.
ČEKAJU SE REZULTATI ANALIZA
Ono što zabrinjava jeste da još nisu poznate laboratorijske analize pomenutih alkoholnih pića koje se i u petak nudilo sa rafova pojedinih prodavnica u Sjevernoj Mitrovici, iako je iz Policije Kosova saopšteno da će sve količine falsifikovanog pića biti oduzete i povučene iz prodaje.