Kosovski Albanac Ardit Ferizi, koji je pomogao "Islamskoj državi" slanjem ukradenih ličnih podataka više od 1.000 državnih i vojnih službenika SAD osuđen je danas na 20 godina zatvora.

Američko Ministarstvo pravosuđa saopćilo je da je Ferizi, koji je poznat po svom hakerskom nadimku "Th3dir3ctorU" osuđen pred saveznim sudom u Virdžiniji.
"Ovo je prvi put da smo bili suočeni sa stvarnom i opasnom prijetnjom po nacionalnu bezbjednost u sajber prostoru što je bila kombinacija terorizma i hakerstva", kaže zvaničnik Službe za nacionalnu bezbjednost Džon Karlin.
On je istakao da je ovaj slučaj poziv za buđenje ne samo sigurnosnih službenika, već i ljudi u privatnoj industriji.
Malezijska policija uhapsila je Ferizija u septembru prošle godine na ime privremenog američkog naloga za hapšenje. Osumnjičeni je isporučen u SAD radi krivičnog gonjenja.
Takozvani teroristički haker je u junu pred američkih sudom priznao krivicu za ulogu u ciljanom hakerskom upadu "Islamske države". On je priznao da je ukradene podatke dao članu "Islamske države" koji je dokumente objavio na "Twitteru".
U dokumentima su bila imena, adrese elektronske pošte, šifre, lokacije i brojevi telefona oko 1.300 vojnih i državnih službenika.