Podzemne aktivnosti

Iranska promocija šiitskog islama na Bliskom istoku je decenijama bila očigledna, ali takve aktivnosti u Evropi uglavnom nisu uspele da se primete.

Ti napori su uočeni na Balkanu poslednjih godina, što je dovelo i do ovonedeljnog hapšenja iranskog imama na Kosovu zbog sumnje da je vršio pranje novca i finansirao terorizam putem svoje nevladine organizacije.
Kosovske vlasti tvrde da je Hasan Azari Bejandi predvodio pet šiitskih organizacija povezanih sa Teheranom.
Bejandi je imam najvišeg profila da bude uhapšen i optužen u zemlji u kojoj je većina stanovništva islamske veroispovesti. Moguće je da će se ovim prekinuti redak uticaj Teherana u Evropi. Veruje se da humanitarnih organizacija koje su povezane sa Teheranom ima i u Albaniji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.
Hapšenje Bejandija usledilo je i pored nedavnih obračuna vlasti sa islamskim organizacijama koje su se finansirale sa strane. Vlada te organizacije se okrivljava zbog radikalizacije omladine Kosova i visokog broja ljudi koji su se priključili ekstremnim grupama u Siriji i Iraku.
Teheran je duboko uključen u borbi protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), i nepoznato je kakva je navodna uključenost Bejandija u terorizam, naročito zato što se terorizam na Kosovu obično povezuje sa IDIL-om.

Propaganda protiv Zapada

Iranske dobrotvorne organizacije počele su svoje aktivnosti na Kosovu ubrzo nakon rata 1999. Organizacije su gradile škole i džamije, ali su "uvezle" sa sobom i konzervativni brend šiitskog islama. Grupe su takođe širile antizapadne i antisemitske propagande, i bile su povezane sa naporima Teherana za "izvoz" Islamske revolucije.
"Iranske aktivnosti na Kosovu bile su, manje-više, podzemne", kaže Visar Durići, istraživački novinar kosovskog portala Gazeta Express.
"Njihove aktivnosti nisu puno skretale pažnju. Ali, to se promenilo kada su vlasti saznale da nevladine organizacije kriju njihove izvore prihoda i razloge potrošnje", navodi Durići.
Bejandi je bio direktor Kur’an Fondacije Kosova, pod čijim je pokroviteljstvom navodno pet šiitskih organizacija koje deluju na Kosovu i koje su poslednjih meseci zatvorene. Državni tužioci kažu da je Bejandi optužen za pranje stotine hiljada eura, novac koji nije prijavljen između 2005 i 2015.
Naim Rašiti, analitičar Balkanske grupe za politiku u Prištini, kaže da je Iran sitan igrač u poređenju sa islamskim uticajem na Balkanu, gde reč vode Saudijska Arabija i ostale zemlje Persijskog zaliva.
"Prve nevladine organizacije koje su ovde osnovane bile su povezane sa vehabizmom i Saudijskom Arabijom. Iranci su došli malo kasnije i bilo ih je manje. Nisu bili jaki kao što su bili Arapi", ističe Rašiti.
Rašiti ipak dodaje da su iranske organizacije, zbog političke konotacije, bile pod većom prismotrom nego organizacije drugih zemalja.
Novinar Durići, koji je godinu dana istraživao iranske organizacije na Kosovu, kaže da je Kur’an Fondacija Kosova povezana sa Igbalom Huduti Beriša, koja predvodi malu šiitsku zajednicu na jugozapadu Kosova.
Njena kćerka, Zehra Huduti, uzburkala je javnost kada je na internet stranici iranskog Nasr TV-a, tokom posete Teheranu pre tri godine, rekla da želi da se "bori protiv Izraela i Amerike".
Ova grupa organizacija deluje da je povezana sa Al Mustafa Nacionalnim Univerzitetom na čijem je čelu ajatolah Alireza Arafi, član iranskog Vrhovnog saveta kulturne revolucije i jedan od glavnih lidera za molitve petkom u svetom gradu Kom.
Univerzitet tvrdi da ima svoje ogranke u nekoliko država, među kojima je i Kosovo.
Mehdi Khalaji, sa Washingtonskog instituta za politike Bliskog Istoka koji je studirao šiitsku teologiju u Komu, napisao je da je Al Mustafa međunarodni Univerzitet u vlaništvo Iranskog vrhovnog lidera ajatole Ali Khameneia.
Al Mustafa Nacionali Univerzitet na svojoj internet stranici navodi da je jedini iranski centar na Kosovu, aktivan od 2000. Prema navodima kosovskih institucija, pod njim je pet institucija u dva veća grada – Kur’an Fondacija Kosova osnovana u Prizrenu 2002. godine, Ibn sina Institut za ljudske nauke formiran 2012. u Prištini, ženska Nisa organizacija u Prištini; grupa Sunčani breg u Prištini i Ahle Beyt Institut od 2007. u Prizrenu.
Al Mustafa Nacionali Univerzitet navodi na svojoj internet stranici da je bio aktivan u učenju o Kur’anu i persijskog jezika, i da je takođe organizovao konferencije, događaje, i objavljivao tekstove religioznog sadržaja.
Kosovske vlasti su od 2014. zatvorile desetine dobrotvornih organizacije koje su finansirane sa strane – uglavnom saudijske.
Vlada Kosova smatra da je više od 300 Kosovara učestvovalo u stranim sukobima na strani islamističkih militanata u Iraku i Siriji.
Islamske dobrotvorne organizacije obično pomažu školama, domovima ali takođe guraju svoju agendu. Grupe se optužuju za ispiranje mozga mladima i za regrutovanje za ekstremističke radnje.
Kosovske vlasti navode da je oko 50 Kosovara ubijeno u Siriji i Iraju, a oko 120 ih se vratilo nazad na Kosovo. Više od 100 osoba je uhapšeno ili je pod istragom zbog regrutacije ili učešća u stranim sukobima na strani Islamske države Iraka i Levanta.