Od 1880. godine

Još jedan mjesec srušio je sve temperaturne rekorde - maj 2016. godine. Kako javlja NASA, ovaj mjesec je bio najtopliji od kada se mjere prosječne globalne temperature na Zemlji, dakle od 1880. godine.

Prema podacima koje je predstavila NASA, zaključuje se da je ovaj maj 13. mjesec zaredom koji ruši sve prijašnje temperaturne rekorde. Prethodni rekord bio je postavljen 2014. godine. Precizno, 8. maj bio je najtopliji dan u najtoplijem mjesecu do sada, kada je riječ o prosječnim globalnim temperaturama. 
Sve ovo je dovoljno da stručnjaci za klimatske promjene kažu da su izuzetno zabrinuti visokim temperaturama, a što je dovelo do topljenja glečera. Međutim, postoje naznake da se vrelom periodu bliži kraj, jer je prema nekim istraživanjima, Pacifik na pojedinim mjestima polako počeo da se hladi. S druge strane, postoje sumnje da će ovo ljeto biti još toplije nego prošlo, što će 2016. upisati u historiju kao najtopliju godinu na planeti.
David Carslon, direktor Svjetskog programa za istraživanje klime Svjetske meteorološke organizacije izjavio je da su povećanje ugljen dioksida i ljudski faktor utjecali na globalno povećanje temperature, 
"Koncentracija ugljen dioksida u atmosferi nikada do sada nije bila viša. Natprosječne visoke temperature posebno su zabilježene u sjevernijim dijelovima planete. Nisu samo visoke temperature globalni trend. To su i velike padavine u određenim regijama Evrope i južnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izblijeđivanje koralnih grebena na velikim površinama i slično", rekao je Carslon.