Generalno pravilo kompanije

Ekspert Evropskog suda Juliane Kokott je izjavila da poslodavci u Evropskoj uniji mogu da zabrane svojim radnicima nošenje hidžaba na poslu, pod uslovom da se zabrana bazira na opštem pravilu koje se tiče zabrane "nošenja vidljivih političkih i vjerskih oznaka", a ne na predrasudama prema određenoj religiji, objavljeno je od strane Evropskog suda pravde u Luksemburgu.

Kokott kaže da je zabrana nošenja marame prihvtaljiva ako je "bazirana na generalnom pravilu kompanije koje zabranjuje svaki vidljivi politički, filozofski ili religiozni simbol na radnom mjestu" .
Mišljenje Evropskog suda pravde objavljeno je u utorak, 31. maja, pošto je belgijski sud zatražio pojašnjenje šta zabranjuju evropski zakoni protiv diskriminacije.
Kompanija za fizičko obezbjedjenje otpustila je svoju recepcionarku Samiru Acbitu koja je insistirala da na poslu nosi hidžab.
Ona je izgubila spor protiv diskriminacije pred dva belgijska suda, a njen slučaj sada se nalazi u kasacionom sudu koji je zatražio mišljenje EU.