Nemogući uslovi

Zastrašujući uslovi u improvizovanim objektima u kojima borave Kosovari u europskim zemljama. Televizija France 3 je u petak emitovala jednu reportažu iz jedne štale u kojoj boravi na stotine Kosovara, koji svaki dan napuštaju Kosovo u potrazi za boljim životom, prenosi KTV.

U štali spavaju Kosovari koji dalje bježe sa Kosova. Kakvi zastrašujući uslovi vladaju ovdje pokazuju snimci Televizije France 3 iz ovog improviziranog kampa koji se nalazi u Mulhouse, gradiću na granici sa Švicarskom.
Oni su prisiljeni spavati na ovom mjestu oko mjesec dana, dok je situacija alarmantna, kaže francuski novinar u ovoj reportaži.
Blizu 150 ljudi svakodnevno pozivaju broj za hitne slučajeve tražeći pomoć zbog svog zdravstvenog stanja.
Tražitelji azila s Kosova bili su prisiljeni da se sami snalaze za hranu i nađu utočište, kao ova farmi, na autobuskim ili željezničkim stanicama, pošto zbog njihovog velikog broja nije bilo moguće da im se obezbjedi smještaj.
"Razlog zbog kojeg smo došli ovdje je pomoć koja nam je bila potrebna zbog situacije u kojoj smo se nalazili, te smo se odlučili da ostavimo sve i napustimo našu zemlju. Zbog toga sada moramo trpjeti situaciju u kojoj smo sada jer nema povratka nazad", rekao je azilant Edmond Hoxha.
Neke organizacije pokušavaju da ima pruže pomoć, no glavni problem je Vlada, kaže France 3, jer su donijeli odluku da se ne odobrava azil, prenosi Koha.net.
"Velika su nam nada te organizacije da će nam obezbjediti mjesto sa boljim uslovima gdje ćemo moći boraviti", kaže drugi azilant Arton Shala.