Rekordna toplota

Prošla godina bila je najtoplija na planeti od kako su se 1880. godine počela provoditi mjerenja.

Godina 2014. bila je najtoplija godina na planeti od kako su se 1880. godine počela provoditi mjerenja, saopćila je Američka agencija za okeane i za atmosferu.
U decembru je zabilježena prosječna temperatura na površini kopna i okeana kakva u te 134 godine nije viđena u to vrijeme godine, ističe agencija.
Agencija dodaje da je NASA provela nezavisna mjerenja i došla do istih zaključaka.
Temperature su u decembru bile za 0,77 Celzijevih stepeni više od prosjeka u 20. vijeku, ocjenjuje agencija.

Rekordna toplota

Na nivou čitave godine prosječna temperatura kopna i okeana bila je za 0,69 stepeni viša od prosjeka 20. stoljeća, premašivši prethodne rekorde iz 2005. i 2010. godine za 0,04 stepeni.
Ta je rekordna toplota zabilježena svuda u svijetu, čak i na krajnjem ruskom istoku, na zapadu Aljaske, u unutrašnjosti Južne Amerike, u centru evropskog kontinenta, na sjeveru Afrike i na istoku i na zapadu Australije, navodi agencija.
Također se spominje ekvatorski pojas Tihog okeana, velike dijelove zapadnog i jugoistočnog Atlantika, Norveško more i dio središnjeg i južnog Indijskog okeana.
Prosječna temperatura na površini kopna u svijetu u 2014. godini bila je za jedan stepen veća od prosjeka u 20. stoljeću, ili četvrta najviša od 1880. godine.
Temperatura okeana bila je za 0,57 stepeni viša od prosjeka u 134 zadnje godine - najviša u razdoblju između 1880. i 2014. godine, potukavši ranije rekorde iz 1998. i 2003. godine.
Ovi temperaturni rekordi zabilježeni su premda je izostala topla pacifička struja "El Nino", koja se u prosjeku javlja svakih pet do sedam godina i snažno utječe na klimu na Zemlji.

Rast temperatura

Američka agencija je krajem 2014. godine ocijenila da postoji gotovo 60 posto vjerojatnoće da se "El Nino" tokom zime ponovo pojavi na sjevernoj polutci.
Međuvladina stručna grupa za klimu tvrdi u svom zadnjem izvještaju objavljenom u aprilu 2014. godine da će temperatura u svijetu porasti za 3,7 do 4,8 stepeni do 2100. godine ne bude li većih promjena u energetskim izvorima u svijetu, gdje postoji velika ovisnost o uglju i o nafti.
Kako navodi stručna grupa, ne preostaje puno vremena da se porast temperature planeta pokuša ograničiti na dva stepena do kraja stoljeća u odnosu na nivo iz predindustrijskog doba.
Ipak, postoje pozitivni znaci, kao što je nedavni dogovor Kine i Sjedinjenih Američkih Država, dva najveća onečišćivača na planeti, koji obećavaju da će smanjiti ispuštanje stakleničkih gasova.