Na četvrtoj poziciji

Broj azilanata u Austriji neprestano raste i u poređenju sa prošlom godinom broj podnijetih molbi za dobijanje azila je porastao za čak 125,8 odsto, a uz to je znatno povećan broj azilanata sa Kosova.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije u novembru je 3.507 lica podnijelo zahjtev za dobijanje azila. Istog mjeseca prošle godine to je učinilo 1.553 osobe.
Ukupno je do kraja novembra u ovoj godini 22.881 lice podnijelo zahtjev za dobijanje azila u Austriji, što je, u poređenju sa ukupnm brojem molbi podnijetih tokom čitave prošle godine (15.985) rast od 43,1 odsto.
Inače, septembar i oktobar su bili prvi mjeseci kada je broj molbi za dobijanje azila prešao 2.000 – 2.496 u septembru i 2.422 u novembru - a u novembru je čak premašio i granicu od 3.000.
Kada je riječ o zemljama porijekla i dalje se na prvom mjestu nalaze građani Sirije, od kojih je u novembru zahtjev za dobijanje azila podnijelo 1.263 lica, a tokom ove godine 6.987.
Na drugom mjestu su Avganistanci (novembar: 614, 2014.: 4.045), pa slijede građani Ruske Federacije (1.523).
Već na četvrtoj poziciji se nalaze građani sa Kosova od kojih je 1.046 podnijelo zahtjev za dobijanje azila u ovoj godini, a samo u novembru 319.
Prošlog mjeseca zabilježen je drastičan rast zahtjeva građana sa Kosova, imajući u vidu da su u septembru podnete 181 molba i oktobru 195, a prethodno je brojka bila ispod 100.
Među prvih 15 zemalja porekla azilanata nalazi se Srbija, na 15. mjestu sa 283 podnijetih zahtjeva u ovoj godini i 21 molbom u novembru.
Najveći broj molbi građana Srbije zabiljležen je u septembru - 49.
Inače, Austrija je Srbiju još mnogo ranije proglasila bezbjednom zemljom, tako da gotovo da ne postoje šanse da državljani Srbije dobiju azil.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ove godine se bori sa velikim problemom smještaja izbjeglica, čiji broj neprestano raste.
Trenutno su iskorišćeni svi kapaciteti koji stoje na raspolaganju širom Austrije, a Ministarstvo smatra da će, naredne praznične dane, moći da prebrodi bez podizanja kampova.
Početak godine nije ukazivao na značajan rast broja podnosilaca molbi za dobijanje azila, i brojke od februara, aprila i juna bile su čak ispod onih od 2013.
Međutim, nakon toga uslijedila je prava "eksplozija" broja podnijetih zahtjeva.
Rat u Siriji nije glavni uzrok za rekordni rast broja azilanata u Austriji, imajući u vidu da su Avganistanci druga najveća grupa sa konstantnim porastom.