Otvara vam vrata Evrope

Ako imate konkretnu ponudu za rad u Njemačkoj, možete da dobijete takozvanu "Plavu kartu Evropske unije". Riječ je o kombinovanoj dozvoli boravka i rada u nekoj državi članici EU. Ali kako se stiče pravo na ovaj dokument?

To je kombinovana dozvola boravka i rada. Ona se dodjeljuje licima kojima je ponuđena bruto plata od najmanje 46.400 eura godišnje.
Plava karta načelno važi za sve profesije i zanimanja, ali se ona praktično ne dodjeljuje stručnjacima iz oblasti društvenih nauka. Kada je riječ o ostalim profesijama i zanimanja, ona su u Njemačkoj podvedena pod skraćenicu MINT – matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika. Pripadnici tih grupa su u prednosti nad društvenim naukama. U njihovom slučaju Plava karta može se dodijeliti i onima kojima je ponuđena bruto plata manja od gore navedene sume – ukoliko odgovara njemačkim platama iz tih profesija. I u tom slučaju njen bruto-iznos mora biti najmanje 36.192 eura godišnje.
Ako nemate obezbijeđeno radno mjesto u Njemačkoj, možete ga sami potražiti na licu mjesta; to znači da možete dobiti vizu koja važi šest mjeseci – za traženje posla. Za dobijanje takve vize potrebno vam je sljedeće: dokaz o završenom visokom obrazovanju kao i dokaz da za vrijeme boravka u Njemačkoj sami možete da se izdržavate. Taj dokaz varira od slučaja do slučaja – za vrijeme boravka u Njemačkoj sa tom vizom ne smijete da radite. Zahtjev za izdavanje te vize podnosi se u njemačkom konzulatu.
I među onima koji spadaju u grupu MINT ima onih koji su Njemačkoj potrebniji i oni koji su joj manje potrebni. Oni koje Njemačka traži nalaze se na opštoj listi deficitarnih zanimanja.
Izvor: Depo.ba