Njemački radio SWR

Izbjeglice iz balkanskih zemalja ponovo su tema u njemačkim medijima. U Rajnland-Pfalcu oglušili su se o ukaz savezne ministarke da se potražiocima azila sa Balkana omogući "prezimljavanje" u Njemačkoj.

Izbjeglice iz balkanskih zemalja ponovo su tema u njemačkim medijima. Nemački radio SWR javlja da okruzi u njemačkoj saveznoj državi Rajnland-Pfalc ubuduće više ne žele da na teritoriji svojih opština primaju izbjeglice iz balkanskih zemalja. 
"To znači da će izbjeglice iz Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, umjesto da budu razmještene po opštinama, ostajati u prihvatnim centrima za izbjeglice, navodi se u dokumentu, koji je usvojilo Vijeće okruga Rajnland-Pfalca na svojoj generalnoj skupštini, a u koji je imao uvid SWR."
Obrazloženje za takvu odluku jeste nedavno usvojen zakon kojim su balkanske zemlje proglašene sigurnim i to je automatski i razlog zbog kojeg opštine u toj njemačkoj saveznoj državi ne žele više da primaju izbjeglice iz Srbije, BiH i Makedonije. 
"Opštine strahuju da više neće biti stambenog prostora za izbjeglice iz zemalja u kojima bukti građanski rat, kao što je slučaj sa Sirijom, Libijom i Avganistanom. Opštine su se na taj način", kako prenosi SWR, "otvoreno suprotstavile ministarki za integraciju koja je izdala tzv. ukaz prezimljavanje. Po tom ukazu savezna pokrajina Rajnland-Pfalc ne bi smjela da uskrati gostoprimstvo azilantima sa Balkana tokom zimskih mjeseci“, prenosi njemački radio SWR.