Zatražila priznanje nezavisnosti od preostalih članica EU

Potpredsjednica EP Ulrike Lunaček nada se da će Kosovo uskoro biti primljeno u različite institucije UN, kao i u svjetsku organizaciju.

Ona ističe da preostale zemlje članice EU treba da priznaju nezavisnost Kosova.
Lunaček je, u video-poruci prikazanoj na skupu "Multilateralna diplomatija – mogućnosti i izazovi za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama" u Beču, rekla da nažalost postoje problemi unutar Kosova, navodeći da bi željela da već postoji vlada poslije izbora prije skoro pola godine, jer bi to bilo lakše za one, kao što je ona, koji podržavaju Kosovo ka punopravnom članstvu u međunarodne organizacije. 
Ona je, takođe, ukazala da postoje problemi i u vezi sa Eulexom, i da su optužbe vezane za korupciju tema i u EP. 
Lunaček se založila za priznanje nezavisnosti Kosova od zemalja članica EU koje to do sada nisu učinile, poručivši da statusna neutralnost ne postoji. 
"Nadam se da će doći do promjene stava barem kod nekih zemalja. Na argument koji neki koriste da je nezavisnost Kosova protivna međunarodnom pravu podsećam da postoji odluka Međunarodnog suda prema kojem proglašenje nije bilo protivno međunarodnom pravu", podvukla je ona. 
Austrijska političarka je rekla da neke zemlje strahuju da bi njihove manjine mogle takođe zatražiti nezavisnost, ali da ne treba da strepe jer, kako je navela, nijedna demokratska vlada u EU nije činila ono što je radio Miloševićev režim kosovskim Albancima. 
"Nemoguće je poređenje“, podvukla je Lunaček. 
Ona je izrazila nadu da će broj zemalja članica UN koje su priznale Kosovo nastaviti da raste i da će uskoro ta najmlađa država u Evropi moći biti primljena u različite institucije, agencije UN, kao i svjetsku organizaciju. 
"Na tome radim sa više kolega u EP", navela je Lunaček. 
Direktor Diplomatske akademije Kosova Skender Durmishi istakao je da Priština nudi svim svojim građanima ustavne garancije, demokratiju, mir i toleranciju, isto kao i sve ostale članice međunarodnih organizacija, te da su multilateralna diplomatija i članstvo u međunarodnim organizacijama cilj Kosova. 
Generalni direktor Ministarstva spoljnih poslova Kosova Albert Prenkaj, govoreći o odnosima sa Beogradom, ocjenio je da je jedino održivo rješenje u potpisivanju mirovnog sporazuma, koji bi sadržao priznavanje nezavisnosti od strane Srbije.