Svečano, u duhu vjere

Muslimani širom svijeta danas svečano, u duhu vjere, proslavljaju Novu 1436. hidžretsku godinu, koja je nastupila nakon akšam namaza.

Hidžretska Nova godina se računa od Hidžre, preseljenja vjerovjesnika Muhammeda i prvih muslimana iz Meke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović čestitao je svim vjernicima Novu hidžretsku godinu, poručivši da događaj Hidžre nosi univerzalnu poruku ljudima da je njihov uspjeh u stalnom naporu da se u svojim životima ustručavaju od činjenja grijeha i onoga što je štetno za ljudski život i moral, te da se okrenu činjenju dobra, da budu bolji i plodotvorniji u godini u koju ulaze od godine koju ispraćaju. 
"Hidžra danas opominje muslimanske zajednice i institucije da mogu opstajati i razvijati se isključivo na principima pravde, morala i dobrobiti ljudi, a da je zulum i nasilje put u propast i iznevjeravanje Božijeg povjerenja. Stoga, pozivam muslimane i muslimanke u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori na pažljivo čitanje i primjenjivanje poruka Hidžre koje od nas traže da budemo predani i pokorni Allahovoj uputi i da svoju vjeru usavršavamo radom na putu Božijeg zadovoljstva kroz pružanje pomoći prognanim, obespravljenim, u poplavama stradalim i marginaliziranim članovima naše zajednice. Podsjećajući da je u subotu, 25. oktobra 2014. godine prvi dan mjeseca muharrema, jednog od 'svetih mjeseci', koji veliča nepovredivost i svetost ljudskog života, ljudske časti i dostojanstva, još jednom ukazujem muslimanima, u mjestima gdje se prolijeva ljudska krv da je to grijeh i nedopustivo i apeliram da nesporazume i sukobe rješavaju dijalogom i mirnim putem", poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.
Hidžretska godina traje oko 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine. 
Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji. Druge islamske zemlje koriste gregorijanski kalendar za civilne svrhe i okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za vjerske potrebe. 
Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.
Portal Info-ks.net svim muslimanima na Kosovu i svijetu čestita Novu 1436. hidžretsku godinu.