Incident organizirali navijači iz dijaspore

Bivši novinar Radija Tirana smatra da je nacionalna zastava istaknuta u znak protesta zbog zabrane dolaska albanskim navijačima.

Utakmica kvalifikacija za EURO 2016 između fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije je prekinuta zbog incidenta, koji je izazvalo unošenje transparenta sa mapom velike Albanije pomoću letjelice na daljinsko upravljanje na stadion Partizana.
Organizatori te akcije nisu poznati, dok je pokušaj uklanjanja transparenta izazvao tuču između igrača te burnu reakciju navijača.
Tim povodom razgovarali smo sa Sokolom Beqirijem, bivšim novinarom Radija Tirana, danas analitičarom. 
Šta mislite o incidentu zbog koga je utakmica trenutno prekinuta? Spekuliše se da je dron nosio zastavu velike Albanije, da li je to istina?
- Kod nas takve konotacije ne postoje. Nacionalna zastava ubačena je u znak protesta što albanski navijači ne mogu da prisustvuju utakmici.

Svi na ulicama

Ko je mogao organizovati takav "protest”?
- Pretpostavljam da su to bili neki navijači iz dijaspore, jer jedino oni imaju mogućnost doći bez prepreka zbog pasoša, a imaju i novca za takve spravice.
Kakva je sad atmosfera u Tirani?
- Svi su na ulicama, apsolutno svi. Nose zastave, centar grada je crven od zastava. Evo, pjevaju sad "Fitore" (pobjeda).