Jedan od dva najveća blagdana u islamu

Kurban-bajram se proslavlja četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće.

Jutarnjim namazom u džamijama i vjerskim objektima širom regije i svijeta muslimani proslavljaju prvi dan, jednog od dva najveća blagdana u islamu, Kurban-bajram.
Centralna bajramska svečanost u BiH održana je u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji.
Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održo reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je čestitao svim muslimanima regije i svijeta Kurban-bajram.
"Svima vama želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka bajramska radost ispuni naša srca i uđe u naše porodice i domove. Bajram šerif mubarek olsun!", poručio je reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef.Kavazović.

Važnost solidarnosti

Poručio je da se u danima Kurban-bajrama muslimani sjete žrtve svih Božijih poslanika i dobrih ljudi (evlija), predaka iz prošlosti.
"Nikakvo postignuće neće samo od sebe doći. Trud i žrtva u temeljima su svakog slobodnog pojedinca i naroda. Svako od nas mora pokazati odgovornost za emanet koji mu je povjeren. Čovjek je u prvom redu biće odgovornosti. Pozivam vas na ispunjenje preuzetih obaveza i međusobnu solidarnost", kazao je Kavazović, navodi agencija Anadolija.
On je poručio da u danima Bajrama "neka naša briga budu i naše komšije s kojima živimo".

Četiri blagdanska dana

Kurban-bajram se proslavlja četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće, koje je obaveza svakog muslimana bar jednom tokom života, ukoliko mu to finansijske mogućnosti dozvoljavaju.
Praznik počinje dva mjeseca i deset dana poslije Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog mjeseca.
Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja. Tradicionalno se prinosi i žrtva ovca, a kurbansko meso se dijeli na tri dijela - jedan je namijenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući.