Moraće odabrati stranu

Vlada Srbije stavila reputaciju na kartu dobijanja međunarodne podrške u zamjenu za napredak ka rješenju kosovskog pitanja i to je izgleda uspjelo, kaže Eric Gordy.

Britanski analitičar u izjavi za Tanjug kaže i da su predstavnici međunarodne zajednice koji su tražili korake ka normalizaciji sa Kosovom, po svemu sudeći, spremni da zažmure na jedno oko kad je riječ o unutrašnjoj politici.
To, prema njegovim riječima, znači da su izgledi za učlanjenje u EU mnogo veći nego za izgradnju demokratskih institucija u Srbiji.
Kada je riječ o tome da li će Srbija morati više da se prilagodi Evropskoj uniji, Gordy, inače stariji predavač na južnoslovenskim studijama pri londonskom Univerzitetskom koledžu, upozorava da će pokušaji Vlade da zadrži podršku Zapada uz istovremeno održavanje regionalnog savezništva sa Rusijom biti sve manje održivi kako se odnosi Rusije i EU budu pogoršavali.
"Od Srbije će se vjerovatno tražiti da izabere stranu", rekao je Gordy, i podsjetio da je Jugoslavija za vrijeme Hladnog rata profitirala od izbjegavanja da se opredijeli, ali su, kaže, ulozi i okolnosti danas drugačije.