Specijalni istražni tim EU

Međunarodni istražni tim obavio je trogodišnju istragu o navodima o trgovini organima i drugim zločinima tokom i nakon rata na Kosovu.

Glavni tužitelj EULEX-a za međunarodnu istragu o trgovini ljudskim organima i ostalim ratnim zločinima tokom i nakon rata na Kosovu, Clint Williamson, objavit će danas u Briselu izvještaj Specijalnog istražnog tima Evropske unije.
Williamson je prošle sedmice boravio u Beogradu i Prištini, gdje se sastao sa zvaničnicima Srbije i Kosova uoči objavljivanja izvještaja.
Kazao je kako ne treba unaprijed donositi zaključke o trogodišnjoj međunarodnoj istrazi uprkos rastućim spekulacijama o nalazima Specijalnog tima.

'Žuta kuća'

Williamson se nije sastao s kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem.
U izvještaju iz 2010. godine navodi se Thacijevo ime kao organizatora navodnih zločina, zajedno sa vođama Oslobodilačke vojske Kosova.
Opisuje se i tzv. Žuta kuća, gdje su, prema izvještaju, dovođeni, mučeni i ubijani većinom zarobljeni Srbi sa Kosova, a dio njih se slao dalje radi trgovine organima.
Thaci je prije četiri godine izjavio da će tužiti izvjestitelja Vijeća Evrope Dicka Martyja za klevetu, jer ga je 2010. godine opisao kao vođu kriminalne grupe koja je tokom i neposredno nakon rata na Kosovu trgovala ljudskim organima.
Tužba nikada nije pokrenuta, jer izvjestitelji Vijeća Evrope imaju diplomatski imunitet.
Trenutno se na Kosovu traga za više od 1.700 osoba, od toga su njih 500-tinjak kosovski Srbi nestali tokom i neposredno nakon rata.
Izvor: Al Jazeera