Frka u parlamentu Austrije

Ovo udruženje je vjerovatno i osnovano samo zato da bi posredovalo u projektu "Muslimanska studija" i za to je državi naplatilo 297.300 eura, kaže poslanica Zelenih Alev Korun.

Sukob interesa bivšeg direktora Austrijskog integracionog fonda (ÖIF) Aleksandra Jande (Alexander Janda), koji je u vreme mandata u ÖIF za svoje privatno, do tada anonimno udruženje, izdejstvovao od MUP Austrije važan projekat o integraciji muslimana vredan 300.000 eura, ispitaće se na najvišem državnom nivou - u parlamentu Austrije.
Ovo pitanje potegla je grupa poslanika Zelenih u austrijskom saveznom parlamentu, na čelu sa Alev Korun, a na njega će u roku od 8 nedjelja morati da odgovori ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-­Lajtner (Johanna Mikl-Leitner, ÖVP).
"Kako je moguće da rukovodilac institucije u okviru ministarstva traži i dobije od tog ministarstva novac za svoje privatno udruženje "Stručni centar za integraciju i bezbjednost“. Ovo udruženje je vjerovatno i osnovano samo zato da bi posredovalo u projektu „Muslimanska studija", tačnije "Perspektive i izazovi integracije muslimanskih sugrađana u Austriji“. Za to je državi naplatilo 297.300 eura. Poslije toga se ništa ne čuje o njegovim djelatnostima. Da li je udruženje možda osnovano samo da bi inkasiralo državne pare, preko veze". 
Janda je medijima izjavio da je studija završena 2006. godine. Ko je to u ministarstvu potvrdio, kada u državnoj datoteci subvencija piše da posao još nije završen!", pita Korunova.
Ona traži da se objavi koliko je tačno novca isplaćeno istraživačima u projektu, a koliko je ostalo udruženju. Na kraju, pitanje je i da li je Janda, nakon napuštanja ÖIF­a, u bio kojem obliku bio angažovan za Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova i za to dobijao novac.
ÖIF i studija o muslimanima u Austriji su samo jedan dio šireg mozaika kojim se sada bave državno tužilaštvo u Beču i posebno antikorupciono tužilaštvo“, kaže Korunova.
Naime, Janda je tokom prošle decenije bio i na čelu Bečkog fonda za proširenje grada, koji je takođe bio pod kontrolom ÖVP­. Pre nego što je službeno rasformiran, ovaj fond je za smešno nisku cenu prodao neke veće nekretnine u najstrožem centru Beča. Sumnja se da je to urađeno po partijsko­-prijateljskoj liniji.
Štaviše, iz sredstava fonda je skoro milion eura poklonjeno rimokatoličkoj crkvi i nekim drugim organizacijama. To je bilo protiv propisa, utvrdio je prošle godine Računski sud Austrije. Neposredno prije objavljivanja izvještaja Računskog suda, Janda je napustio mjesto šefa ÖIF­, na kako kažu u fondu, sopstveni zahtjev.
Alev Korun  javno pita ministarku Mikl-Lajtner
Da li je Janda imao dovolu pretpostavljenog u ministarstvu, da u ime svog udruženja uopšte traži sredstva od ministarstva?
Ko je u vrijeme potpisivanja ugovora bio u predsjedništvu udruženja?
Zašto je ÖIF uopšte delegirao posao integracione studije, kad upravo ÖIF treba da bude ekspertski centar za integraciju?
Kada je davaocu para dokumentovano šta je urađeno ­ i za koje svote?
Ko je u ministarstvu to kontrolisao i kada je potvrđen proračun?