Zaokružuje se model dvije Njemačke

Do posmatračkog statusa Kosovu nije dalek put, s obzirom na to da već može da računa na 106 glasova država koje priznaju državnost i od potrebne dvotrećinske većine u Generalnoj skupštini UN dijele ga još 23...

Kosovo bi moglo da pokuša da dobije status posmatrača u UN već na jesenjem redovnom zasjedanju Generalne skupštine te svjetske organizacije, pišu beogradske "Novosti". Do posmatračkog statusa Kosovu nije dalek put, s obzirom na to da već može da računa na 106 glasova država koje priznaju državnost i od potrebne dvotrećinske većine u Generalnoj skupštini UN dijele ga još 23, navodi list.

Član foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je za "Novosti" da je prvobitni njemački zahtjev da Beograd ne ometa put Kosova u UN, samo podjeljen u dva dijela i da je prvi – razmjena oficira za vezu već ostvaren, a da stolica u UN sada stiže na red.

"Ova tema će se pojaviti na stolu na jesen, čime se zaokružuje model dvije Njemačke. Vraćanje srpskog oficira za vezu Dejana Pavićevića sa graničnog prelaza dio je ove strategije, po kojoj je došao čas da oficiri dobiju status ambasadora", rekao je Janjić.

On je dodao da, ipak, postoje šanse da Beograd "izvrda" ove jeseni i ostavi Kosovo s druge strane vrata UN, ali da već sljedeće godine to neće biti moguće.

Direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković kaže da Kosovo nema vremena da čeka i da je već angažovano na obezbjeđivanju statusa posmatrača.

Proroković smatra da međunarodnoj zajednici, pritisnutoj krizom u Ukrajini i Iraku, ne leži da se igra sa primanjem nove države u punopravan status bez čistih računa.

"Zbog toga je vidljiva njihova strategija da se Kosovu stolica obezbjedi uz pristanak Srbije", kazao je Proroković.