Komandant Kfora, njemački general Erhard Bühler ocjenio je da su odsustvo pravne države i snažne kriminalne strukture glavni uzrok sadašnje krize na sjeveru Kosova.

Bühler je za današnji njemački dnevnik Der Tagesspiegel rekao da je na sjeveru Kosova odavno trebalo uspostaviti pravnu državu.

"To je jedan od uzroka problema. Isuviše dugo je dopuštano da se ovdje formiraju radikalne strukture. To su u prvom redu veoma jake kriminalne strukture, koje su, uzgred, multietnički izgrađene - one su i kosovsko-albanske i kosovsko-srpske", rekao je Bühler.

"Upravo tim strukturama, radikalnim i kriminalnim, stalo je da zadrže moć. Riječ je o novcu i oni su ti koji su danas glavni na sjeveru (Kosova)", rekao je Bühler.

Prema njegovim riječima, te strukture upravljaju i naoružanim snagama i finansiraju ih, a one rukovode i barikadama i plaćaju ljude koji na njima stoje.

"U osnovi, oni su od miroljubivih stanovnika na sjeveru napravili svoje taoce", rekao je njemački general.

Bühler je ocjenio da je i u interesu Srbije da situacija na sjeveru Kosova ostane mirna, i dodao da vjeruje da su i Beograd i Priština i međunarodna zajednica veoma zainteresovani da se dijalog nastavi i da se, kao preduslov za to, trenutne napetosti smire.

Prema njegovim riječima, i u Evropskoj uniji već dugo postoji svijest da na sjeveru Kosova moraju da važe pravo i zakoni, i to treba sprovesti "korak po korak".

Govoreći o sadašnjoj krizi na sjeveru Kosova, Bühler je rekao da se i dalje vode pregovori i da će i na evropskom nivou biti daljih pregovora.