Nakon što je Vlada Kosova u srijedu naveče reagovala na saopštenje KFOR-a da je postignut nacrt dogovora o rješavanju problema na sjeveru, iz Vlade u četvrtak kažu da su se pojasnile sve nejasnoće.

Najprije, u saopštenju KFOR-a se navodi da su komadant KFOR-a Erhard Biler i srpski zvaničnici Borislav Stefanović i Goran Bogdanović sačinili nacrt dogovora po kojem KFOR nastavlja sa kontrolom na graničnim prelazima 1 i 31, automobili, kamioni do 3.5 tone težine i kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć, uključujući hranu, mogu da prođu nakon provjere identiteta i pretresa u potrazi za oružjem, kao i da će barikade biti otklonjene.

Vlada Kosova je na to reagovala, ističući da je takav nacrt dogovora neprihvatljiv i neostvarljiv na teritoriji Republike Kosova.

Ministarka za trgovinu Mimoza Kusari Lila u izjavi za RSE istakla je da su se nakon sastanka premijera Kosova Hashima Thaçija i komadanta Bühlera pojasnile nejasnoće, te da će se recipročne trgovinske mjere između Kosova i  Srbije i dalje primjenjivati, što znači da je embargo na robu i Srbije i dalje na snazi.

"Ocjenjeno je da će na prelazu u Jarinju biti prisutan samo KFOR zbog situacije koja je nastala nakon paljenja tog prelaza, dok će na prelazu u Brnjaku biti pristuni KFOR, EULEX i Policija Kosova. Sprovođenje recipročnih mjera će se nastaviti, tako da je i dalje blokiran ulaz komercijalne robe, sa izuzetkom humanitarne pomoći," kazala je ona, naglašavajući da je to jedini ulaz robe iz Srbije na Kosovo.

Ona je dodala da će, što se ostalih pošiljki tiče, Kosovo zatražiti od međunarodnih organizacija kvalifikovano mišljenje o stanju snabdjevanja namirnica na sjeveru, jer se “ne može dozvoliti da Srbija manipuliše ovakvom situacijom radi političkih ciljeva“.

I premijer Kosova Hashim Thaçi je na zasjedanju Vlade u četvrtak kazao da na Kosovu nema humanitarne krize, te da političari nisu ti koji određuju da li tako nešto postoji ili ne. Thaçi je dodao da je ipak dozvoljen prolaz humanitarne pomoći na graničnim prelazima na sjeveru.

“Sve agencije UN-a u Mitrovici juče su se bavile humanitarnim pitanjem i zaključile da ne postoji nikakva kriza na sjeveru. Dozvolite mi da kažem jasno da mi nismo zapostavili niti ćemo zapostaviti naše građane na sjeveru. Oni su naši državljani i mićemo im izaći u susret i bićemo blizu njih“, kazao je Thaçi.

Degradacija stanja

Iz KFOR-a su, međutim, rekli da razgovaraju sa obje strane te da još uvjek nije postignut konačan sporazum.

U  međuvremenu, opozicioni Demokratski savez Kosova saopštio je da se sporazumi o Kosovu ne mogu postići ukoliko Kosovo ne učestvuje u tome. LDK smatra da se treba poštovati reciprocitet, te da na sjeveru nema humanitarne krize tako da se humanitarna pomoć iz Srbije koristi u političke svrhe.

Kosovski analitičari smatraju da KFOR, koji igra ulogu posrednika u pronalaženju rješenja između Prištine i Beograda, predstavlja degradaciju situacije.

Ylli Hoxha iz Kluba za spoljnu politiku navodi da ovakva situacija šteti interesima Kosova.

“Povratak na situciju gdje KFOR garantuje ko, kako i određuje šta će da prođe a šta ne, je degradacija stanje i najava da ovo pitanje prelazi u političke pregovore. Ovo je važan trenutak za Kosovo i ne treba se izgubiti ova šansa u uspostavljanju reda i zakona na sjeveru zbog operacionalnih propusta ili loše koordiancije sa međunarodnim faktorima”, kazao je on.

On je dodao da akcija Vlade Kosova na sjeveru nije dovoljna u uspostavljanju reda i zakona, već je potreban jedan sveobuhvatan plan u koordinaciji za međunarodnom zajednicom, kako bi se prevazišli svi izazovi u vezi ovog pitanja.