NOVA čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde našla se pod istragom za zloupotrebu ovlasti iz vremena kada je bila francuska ministrica financija.

Francuski sud danas je odlučio da će se istražiti je li Lagarde prekoračila ovlasti kada je intervenirala u pravni proces između državne banke i francuskog tajkuna.

Lagarde tvrdi da nije učinila ništa pogrešno. Također, nema indicija da je u spomenutom slučaju ostvarila materijalnu korist.

Tužitelji tvrde da je zloupotrijebila ovlasti kada je odobrila isplatu 285 milijuna eura biznismenu Bernardu Tapieu, bivšem lijevo orijentiranom ministru koji se predomislio, promijenio političku orijentaciju i podržao Nicolasa Sarkozyja u predsjedničkoj kampanji 2007. godine.

U to vrijeme Tapie je bio usred sudske parnice s bivšom državnom bankom Credit Lyonnais. Tužio je banku da ga je prevarila 1990-ih godina, kada je prodao udjele u Adidasu. Biznismen je izgubio slučaj te se žalio na presudu, a nekoliko mjeseci kasnije Lagarde je donijela odluku o prekidu sudskog spora, natjeravši banku i Tapiea na arbitražu u kojoj je tajkun dobio golemu količinu novca.

Pokretanje istrage baca sjenu na njeno jednomjesečno upravljanje MMF-om. Na čelo te organizacije došla je nakon što je njezin sunarodnjak i politički protivnik Dominique Strauss-Kahn podnio ostavku zbog optužbi za silovanje sobarice u New Yorku.