Kuća porodice Petrović u selu Zočište kod Orahovca koja je napuštena juna 1999. kada su  iz sela otišli svi Srbi, zapaljena je utorak oko 19 sati. Požar su primjetili monasi manastira Sveti Vrači koji se nalazi iznad sela, javili su neki srpski mediji.

Predsjednik opštine Orahovac, finansirane iz Beograda, Marjan Šarić, osudio je, kako je kazao, ponovno spaljivanje kuće porodice Petrović, rekavši da “sumnja da je u pitanju zaplašivanje povratnika”.

“Ovo je još jedan vid pritisaka na povratnike kojima su kuće bile demolirane, sa kojih su poskidana vrata i prozori, a povratnicima nije uključena struja i voda", izjavio je Šarić a prenose mediji.

Šarić je podsjetio da je požar u kući Petrovića, “jasna poruka da žitelji sela Zočište ne žele povratak Srba”.

Vesel Gashi, portparol regionalne policije u Prizrenu, potvrđuje za naš portal da je pozar izbio, ali negira izjavu Šarića.

“Motivi ovog incidenta za sada nisu poznati, ali može se reći da su u blizini ove kuće organizovane dvije svadbe i moguće da je to djelo djece i moguće je da su djeca izazvala ovaj požar. Slučaj se istaržuje od strane eksperata koji se bave požarima, a kada se sve to završi izvjestaj će biti publikovan javnosti“.

“Ne može biti neke tendencije kako se spekuliše u medijima da navodno postoje neke tendencije nad pripadnicima neke zajednice ili bombastičnih izjava od strane takozvanog predsjednika srpske opštine Orahovac koje su neosnovane. To dakle može biti incident koji je izazvao malu materijalnu štetu, konkretno izgorjela je stočna hrana“.
 
I Gashi kaže da je ova kuća bila zapaljena tokom 1999. godine ali da je nakon rata mještanim Zočista A. Sala u tu i takvu kuću čuvao stočnu kabastu hranu, odnosno seno.  
 
Ministarstvo za povratak i zajednice Vlade Kosova je u Zočištu još 2005. godine izgradilo 39 kuća za Srbe povratnike, ali se oni i dalje ne vraćaju u selo.