Vlada Kosova saopštila da je sporazum koji su postigli komandant Kfora i predstavnici Vlade Srbije neizvodljiv i da embargo na srpsku robu ostaje.

Podsjetimo, predstavnici Vlade Srbije i komandat Erhard Bühler dogovorili su da Kfor zadrži kontrolu nad prelazima Brnjak i Jarinje do sredine septembra.

Premijer Kosova Hashim Thaçi ranije je optužio predstavnike Vlade Srbije Borislava Stefanovića i Gorana Bogdanovića da su odgovorni za situaciju na sjeveru Kosova i ocjenio da kosovska strana ima podršku EU i SAD.

Kosovski premijer je na sjednici vlade optužio šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića i ministra u vladi Srbije Gorana Bogdanovića da motivišu Srbe na nezakonite aktivnosti, stojeći često na čelu takvih aktivnosti, kao i za ilegalne ulaske na Kosovo.

"Povratka na situaciju od prije 25. jula, neće biti. Ovaj stav su potvrdili Brisel i SAD, da povratka neće biti. Ta situacija se neće ponoviti i definitivno ćemo u potpunosti poštovati zakone i ustavnost, kako bi potpuno prekinuli šverc. Svi međunarodni zvaničnici su najviše začuđeni činjenicom da ovako nismo postupali 10 godina ranije, a ne činjenicom da smo sada donjeli ovakvu odluku", porućio je Thaçi.