KFOR je saopštio da su komandant Erhard Biler i srpski zvaničnici Borislav Stefanović i Goran Bogdanović sačinili nacrt dogovora kako bi se rešili problemi na severu zemlje.

Tokom sastanka u kampu “Noting Hil”, oni su napravili nacrt dogovora koji predviđa da će “trenutni sistem kontrole na kapiji 1 i 31 biti nastavljen u istom obliku do sredine septembra i ukoliko bude potrebno ovaj period može biti produžen, dok će KFOR vršiti kontrolu i komandu na prelazima”, navodi se u saopštenju.

Nacrt takođe predviđa da automobili, kamioni do 3.5 tone težine i kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć, uključujući hranu, mogu da prođu nakon provere identiteta i pretresa u potrazi za oružjem.

Takođe je dogovoreno da će barikade biti uklonjene i sloboda kretanja ponovo uspostavljena.

Komandant KFOR-a je imao puno ovlašćenje svih odgovornih institucija da obavi razgovore.

EU: Uklanjanje tenzija je odgovornost Beograda i Prištine

Glavni pregovarač Borislav Stefanović i ministar Goran Bogdanović će preneti dogovor predsedniku Republike Srbije i drugim vlastima uključenim sa srpske
strane.

Dogovor može biti primenjen tokom narednih dana.

Posrednik EU u dialogu Prištine i Beograda Robert Kuper u petak će informisati članice EU o rezultatima sastanaka koje je održao proteklih dana sa predstavnicima Vlade Kosova i Vlade Srbije, kažu predstavnici EU.

U izjavi za RSE, portparol visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, Michael Mann, kazao je da je uklanjanje postojećih tenzija odgovornost Prištine i Beograda.

"Gospodin Kuper će se danas vratiti u Brisel. Kontakti sa dve strane će biti nastavljeni i nadamo se da će i oni međusobno razgovarati. Naša ideja je da se vratimo dijalogu i da rešimo osnovna pitanja što pre moguće kako bi se postigao napredak. Tako da će on obavestiti države članice. Mi smo rekli da je odgovornost na Prištini i Beogradu da uklone tenzije, da povrate mir i da nastave razgovore“, kazao je on.

Američki ambasador u Prištini Christopher Dell tokom boravka u Gračanici u sredu reagovao je na nedavnu izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića o tome da politiku na Kosovu sprovodi upravo američki ambasador.

Dell je kazao da je polaskan što predsednik i zvaničnici Srbije misle da on ima toliko moći.

“Istina je da oni imaju svoje razloge zbog čega žele da plasiraju tu priču. Pretpostavljam da je za njih lakše da veruju u staru priču uticaja velikih sila nego da shvate da vlasti na Kosovu imaju kapaciteta i želju da donose svoje odluke. Mislim da bi bio ozbiljan nesporazum da se veruje da te odluke nisu donole lokalne vlasti, u ime svog naroda”, kazao je Dell.

On je dodao da će država Kosova ostati zauvek i da će kosovske vlasti zauvek donositi svoje odluke, poručujući da dve zemlje moraju da nauče da žive zajedno kao susedi, da pronađu načine da sarađuju i poštujuju jedna drugu.

U međuvremenu, šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović uspeo je da ubedi Srbe na severu da dopuste KFOR-u da prenesu zalihe u svoju bazu u Leposaviću, potvrdio je jedan od lidera Srba Krstimir Pantić.

"Tim predsednika opština izrazio je ozbiljne rezerve o tom zahtevu gospodina Stefanovića. Pristali smo nerado da omogućimo slobodu kretanja KFOR-u jer smo proteklih dana imali niz primera da gospodin Biler nije održavao ni jedno od svojih obećanja“, kazao je Pantić.

Premijer Kosova Hašim Tači i u sredu je tokom zasedanja vlade optužio visoke srpske zvaničnike za nemire na severu zemlje, dodajući da Stefanović i Bogdanović još uvek ilegalno borave na Kosovu motivišući Srbe za ilegalne aktivnosti.

"Srpski zvaničnici nastavljaju da ilegalno borave na Kosovu, i oni su jedini u Evropi koji se kreću na taj način. Država Kosova argumentovano i dalje smatra da je zvanični Beograd odgovoran za nemire i nasilje na severu“, kazao je Tači.

Premijer je dodao da je međunarodna zajednica bila iznenađena što Kosovo nije delovalo svih ovih godina kada je u pitanju sever zemlje, dodajući da je akcija Vlade zakasnela ali ispravna. On je naglasio da neće odustati sve dok ne uspostavi kontrolu na severu Kosova. 

KFOR-u na severu stiže pojačanje

Zbog situacije na severu Kosova, očekuje se da će se misiji NATO pridružiti oko 700 dodatnih vojnika, od kojih 550 iz Nemačke a 150 iz Austrije, kažu predstavnici KFOR-a.

Portparol ove misije, Hans Diter Vihter, potvrdio je da će oni na Kosovo stići u toku narednih dana.

Vihter je situaciju na severu ocenio kao mirnu, te je izrazio nadu da će se putem razgovora rešiti trenutni problemi na severu Kosova.

"Nadamo se da će pregovori i razgovori koji su u toku pomoći da se situacija smiri. Dugoročno se nadamo da će politički pregovori rešiti situaciju na Kosovu", kazao je on.

Srbi na severu Kosova u utorak su nastavili da blokiraju puteve, dok se iz policije Kosova saznaje da zbog nedostatka infrastrukture, članovima kosovske policije nije omogućeno da obavljaju dužnost na prelazu u Jarinju.

Portparol policije, Baki Kelani, navodi da će se policija pridružiti snagama Kfora u Jarinju zavisno od situacije.

"To zavisi od procena koje su u toku  i od stvaranja uslova za rad", kazao je Kelani.

Inače, tokom vanrednog zasedanja Vlade Kosova, održanog u utorak, premijer Tači je kazao da je posredniku EU Kuperu "predstavljen stav države Kosova o tome da su  za Prištnu vrlo jasne crvene linije u dijalogu sa Srbijom: puno poštovanje Ustava zemlje i rezolucija Skupštine Kosova, poštovanje integriteta i unutrašnje uređenje ne mogu biti deo dijaloga.“

Tači je dodao da je Kuperu kazano da za državu Kosova nema vraćanja nazad na stanje od pre 25. jula, kao ni na stanje od pre donošenja odluke o recipročnim merama.

Politički analitičar, Halil Matoshi, smatra da je za Vladu Kosova bio poslednji trenutak da reaguje i povrati pitanje severa zemlje kao zakonsko i ustavno pitanje.

Sa tim su se složile sve političke partije ali i samo kosovsko društvo, kaže Matoshi, dodajući da očekuje da će međunarodna zajednica sada biti dinamičnija kada je upitanju rešavanje pitanja severa.

"Mislim da ima šanse da se međunarodna zajednica, a naročito Brisel, snažnije kreće ka rešavanju situacije. Ali isto tako smatram da i Priština treba da ima jasniju platformu o čemu da razgovara sa Srbijom i za čim da teži. Priština se definitivno mora zalagati da zaustavi organizovani kriminal i korupciju u tom delu zemlje, kako bi integracija severa bila što lakša", kazao je on.

Radio Slobodna Evropa