Otvaraju novo poglavlje

Dvije zemlje otvaraju novo poglavlje u odnosima i fokusirat će se na ekonomsku i trgovačku saradnju, kao i podršku evropskim integracijama Kosova.

Priština i Sofija usaglasile su se o uskoj međusobnoj saradnji u vrijeme kad Kosovo preduzima konkretne korake na ulasku u proces evropskih integracija, uz ostvarivanje rezultata iz razgovora sa Srbijom uz posredovanje EU.
Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj posjetio je prošle sedmice Sofiju i izjavio da su dvije zemlje otvorile novo poglavlje u svojim odnosima.
"Bugarska je jedna od zemalja u regionu koje najsnažnije podržavaju Kosovo i evropski plan za Kosovo, još otkad je ono proglasilo nezavisnost," izjavio je za medije Petrit Selimi, zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova.
Kosovo je konkretno zatražilo podršku i pomoć Bugrske na putu ka EU, nakon nedavnog potpisivanja sporazuma koji će omogućiti prijenos znanja o evropskim integracijama na Kosovo.
"Bugarsko iskustvo u reformskom procesu od presudne je važnosti, jer su se i oni hvatali u koštac s teškim pitanjima tranzicije, poput korupcije i organizovanog kriminala. Saradnja s Bugarskom je za Kosovo također dio fokusa u smislu uspostave regionalne saradnje i dobrosusjedskih veza," izjavio je Selimi.
Hoxhaj i njegov bugarski kolega Kristian Vigenin potpisali su memorandum o razumijevanju o euroatlantskim integracijama.
Kosovski zvaničnici saopštili su da Bugarska nepokolebljivo podržava liberalizaciju EU viza za Kosovo, jedinu zemlju u regionu s viznim režimom, i članstvo u svim regionalnim i međunarodnim inicijativama.
Odnosi će se sad fokusirati i na produbljivanje i proširivanje ekonomske, trgovačke,obrazovne i kulturne saradnje.
Dvojica ministara izjavili su da će zemlje uspostaviti zajedničku grupu za podsticanje trgovačke i ekonomske saradnje.
Oni su također rekli kako su se Bugarska i Kosovo usaglasili o ubrzavanju napora na potpisivanju sporazuma o dvostrukom oporezivanju i intenzivisanju pregovora o sprovedbi sporazuma o međunarodnom prijevozu putnika i tereta.
Bugarski premijer Plamen Orešarski pozvan je da otvori jedan bugarsko-kosovski poslovni forum na početku naredne godine, izjavila je Rayna Assenova, jedna od vodećih bugarskih analitičarki za Kosovo i Srbiju i urednica Bugarske nacionalne novinske agencije (BTA).
"Kosovo bi voljelo da 2014. bude godina razvoja bilateralnih ekonomskih odnosa s Bugarskom. Kosovo je otvoreno za uvoz kvalitetnih bugarskih proizvoda i za doček bugarskih kompanija poznatih po svojim dobrim stručnjacima," izjavila je Assenova.
Selimi je izjavio da ekonomske veze s Bugarskom jačaju zbog blizine dviju zemalja i da će se one nadograđivati na postojećim iskustvima kosovskih privrednika s Bugarskom.
Obim trgovačke razmjene dviju zemalja dostigao je 60 miliona eura godišnje.
Bugarska je važna država-članica NATO, a i EU i Kosovo bi trebalo oblikovati svoju saradnju s tom zemljom imajući na umu svoje članstvo kao cilj, izjavio je Dren Doli, istraživač pri kosovskoj Grupi za pravne i političke studije u Prištini.
Doli je izjavio da se Kosovo suočava sa sličnim strukturalnim i institucionalnim problemima koje je doživjela Bugarska u uspostavi vladavine prava, javnoj upravi i tržišnim reformama.
"Bugarska zato može pomoći Kosovu putem stručnosti i znanja u prevazilaženju tih izazova u evropskim integracijama i skraćivanju puta ka EU," izjavio je Doli.
Iako dvije zemlje nisu imale popločanu dugoročnu strategiju za ekonomsku saradnju, one će se mnogo više probližavati u narednom periodu, kako kaže Ibrahim Rexhepi, direktor kosovskog Centra za strateška i socijalna istraživanja iz Prištine.
"To je posebno u vrijeme kad Kosovo potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, pa čak i kad postane dio nje," izjavio je Rexhepi.