Ministar unutrašnjih poslova Zenun Pajaziti je objavio da upozorava da će se sredinom 2010. godine početi s izdavanjem biometrijskih pasoša, što je jedan od preduvjeta za liberalizaciju viznog režima s Europskom unijom.

Iako je Kosovo je ostalo izvan ovog procesa i to je bio glavni prigovor opozicije na adresu Vlade, ministar Pajaziti smatra da se radilo veoma mnogo kako bi se ispunili tehnički kriteriji i ostalo je još samo prevladati političke poteškoće, kako bi Kosovo postalo  dio ovog procesa. 

"Počeli smo proces unapređenja dokumenata. Trenutno radimo na unaprijeđenju procesa dobivanja podataka za pasoše i lične karte. Dakle, u našim centrima u opštinama, cijeli sistem je ažuriran i unaprijeđen. Proces izrade dokumenata pasoša počet će iduće godine. Negdje sredinom godine planiramo početi s biometrijskim pasošima ", rekao je Pajaziti.

Uz ocjenu da godinu koju ostavljamo za sobom je godina u kojoj je dosta urađeno, kako na području sigurnosti, policijske profesionalnosti i  pripreme za liberalizaciju, ministar Pajaziti je rekao da i dalje ostaje dosta toga da se učini tokom 2010, dok pitanje policijske saradnje sa Srbijom je nazvao kao sljedeći izazov, ali da će to vjerojatno biti riješeno sa učešćem EULEX-a.