Premijer Hashim Thaqi izjavio je da će se parlamentarni izbori održat u jesen 2011, poštujući ustavne i zakonske odredbe. Održavanje prijevremenih izbora je, prema njemu, večinom samo govorkanje opozicije.

U intervjuu za Kosovapress, šef Vlade je naglasio da će poštovati ustavne i zakonske odredbe, što podrazumijeva izbore u jesen 2011, te da se s tog gledišta ne odstupa bez obzira i na izjave američkog ambasadora Christophera Della, koji nije isključio mogućnost izbora u proljeće 2010.

"Mora se poštovati demokratija, demokratska pravila, ustav, zakoni i volja političkog spektra. Volja političkog spektra i partnera je da jačanje Kosova kao države a ne eksperimentisanje", rekao je Thaqi.

Takođe premijer je rad kabineta ocjenio uspješnim, mada nije isključio mogućnost "osvježenja" u budućnosti, u svrhu povećanja, kako se izrazio, odgovornosti rada institucija.

Prema njemu 2009. je bila veoma uspješna godina, vladavine prava, beskompromisne borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i članstvo Kosova u Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci.

Kao glavne prioritete za narednu godinu, premijer Thaqi je naveo borba protiv kriminala i korupcije, povećanje socijalnog standarda itd.

"Prioriteti Vlade Kosova za naredni period je nastavak uspješnog rada, vladavine prava, beskompromisna borba protiv organiziranog kriminalu i korupcije, članstvo Kosova u ostalim međunarodnim institucijama, pozitivno mišljenja Međunardonog suda pravde, nastavak novih i jačih međunarodnih  priznanja, otvaranje novih radnih mjesta, povećanje socijalnog blagostanja građana i sveobuhvatnu ulaganja u Republiku Kosovo, na polju infrastrukture, nastavljanje demokratskih reformi, posebno u zakonodavstvu, ekonomiji i politici.

Dok je u 2008. godini Kosovo imalo ekonomski rast od 5,4, u ovoj godini procjenjuje se oko 5 posto, Thaqi vjeruje da će se ovaj pozitivan trend ekonomskog rasta nastaviti i u 2010.