Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su vlasti u Srbiji sposobne da uhapse Ratka Mladića i da će on morati da odgovara za optužbe za ratne zločine u Srebrenici. Iako je rekao da će Mladić odgovarati, Tadić nije želeo da odgovori na direktno pitanje da li je Ratko Mladić ratni zločinac.

"U ovom trenutku nemam pravo da iznosim lično mišljnje da li je neko ratni zločinac ili nije",rekao je Tadić, ali je dodao da je uvjeren da Mladić mora da se nađe pred Haškim tribunalom zbog uloge koju je imao u ratu u bivšoj Jugoslaviji.

"Ima mnogo argumenata za ta sumnjičenja, ali nesumnjivo znam da je Srbija bila prokažena u međunarodnoj zajednici zbog zločina u Srebrenici, da je kredibilitet našeg naroda i države doveden u pitanje i kredibilitet naše nacije", rekao je Boris Tadić za RTS, odgovarajući na pitanja građana.

On je rekao da se u Srebrenici dogodio zločin za koji odgovara serija generala u procesima koji se vodi pred Hagom i da je ubeđen da će odgovarati i Mladić.

"Da li je neko zločinac donosi odluku sud, ali nema nikakve dileme, pošto se radi o sudu UN kojem je još u vreme Miloševića pristupila Srbija i počela saradnju, da svaki građanin optužen pred Haškim tribunalom mora da se nađe pred tim sudom", kaže Tadić.

Tadić je rekao da nema dileme da je Srbija spremna i sposobna da uhapsi Mladića, jer je bila i sposobna da uhapsi Radovana Karadžića i ostale optužene. On je takođe ocjenio da je ostavka Rasima Ljajića na mesto koordinatora Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških optuženika čin "političke odgovornosti".

On je dodao da ne može da kaže da je sposobnost da optuženi budu uhapšeni bila iskazana u svim adnministracijama i vladama pje sadašnje Vlade premijera Mirka Cvetkovića, navodeći da će o tome morati jednom da se povede razgovor sa onima koji su prethodno vodili administraciju.

"Nema dileme da nisu svi u skorijoj prošlosti ispunjavali svoje zakonske obaveze. Kad se završi saradnja sa Haškim tribunalom, i to i mnoga druga pitanja kao što je paljenje ambasada, moraće se vrlo ozbiljno proanalizirati u pravnoj proceduri, da li je neko vršio krivična dela u tom smislu što je urušavao kredibilitet Srbije", rekao je Tadić.