Kosovo je poslednjim izborima, koji nisu u potpunosti prošli bez problema, naizgled stvorilo klimu, kao i u Albaniji, kojom mogu biti osporeni izborni rezultati od jedne strane ukoliko se ne poštuju izborne institucije.

Lokalni izbori na Kosovu, iako su prošli u duhu mira i bez većih ekscesa, nisu okarakterisani  da su prošli bez zloupotriojebesa glasovima, što su potvrdile i same izborne institucije, kao i CIK i Izborna Komisija za žalbe i prigovore.

Publicisti kažu da nepoštovanje tih institucija Kosova može dovesti do rizika da naredni izborni proces bude osporavan neprekidno, od jedne ili druge strane, tako da Kosovo postane model organizacije izbora kao i Albanija, izjavio je publicista Imer Mushkolaj. I drugi publicista Berat Buzhala je kazao da je cjelokupni zborni proces prošao na demokratski način, ali napominje da je ostalo da dvije najveće partije u tri opštine mogu zatvoriti ovaj proces pozitivno ali i negativno.

Mushkolaj na drugoj strani kaže da nije trebalo organizovati (ponoviti) izbore u bloku, u cjeloj opštini, zato što se na taj način ne poštuju glasovi onih koji nisu zloupotrijebljeni.