EULEX, KFOR i Kosovska policija povećavaju svoje prisustvo na sjevernom Kosovu, preduzimajući korake za zaustavljanje organizovanog kriminala i drugih nezakonitih radnji.


Taj trend je, međutim, izazvao zabrinutost među kosovskim Srbima, koji kažu da su se nepravedno našli na meti.

U utorak (15. februara), tokom istrage navodnog krijumčarenja i utaje poreza, EULEX je uhapsio tri osobe u opštini Zubin Potok.

„Istragu je nadziralo Specijalno tužilaštvo Kosova, a sprovela ju se EULEX policija“, rekla je portparolka misije Christina Herodes.

„Ako EULEX smatra da su ljudi kriminalci samo zato što nisu platili porez nezavisnom Kosovu, koje srpska zajednica ne priznaje, onda to nije i ne može da bude organizovani kriminal“, rekao je Slaviša Ristić, gradonačelnik „paralelne“ opštine koju su uspostavili Srbi u Zubinom Potoku, a prenosi list Gazeta Express.

Takve reakcije pokazuju koliko može biti teško da se sprovede vladavina zakona usred tekućeg političkog spora oko nezavisnosti Kosova. Veći dio sjevernog Kosova, gdje su Srbi većina, i dalje je izvan domašaja kosovskih institucija, a vode ga strukture vlasti koje sponzoriše Beograd.

Vlasti u Prištini odbijaju da prihvate sudije i tužioce koje imjenuje Beograd, ali sudije koje priznaje vlada drže se podalje dok se ne postigne sporazum.

Okružni sud u Mitrovici samo je „djelimično funkcionalan“, a čine ga sudije i tužioci EULEX, rekao je generalni direktor Kosovske policije Reshat Maliçi. Uprkos tome, dodao je on, uspio je da donese 30 presuda.

Carina je još jedan problem. EULEX sprovodi detaljne bezbjednosne preglede automobila i vozova koji ulaze na Kosovo iz Srbije, preko graničnih prelaza Leposavić i Zubin Potok. Mada se putna dokumenta bilježe i skeniraju, carinska taksa se ne naplaćuje.

To je zato što potpuna carinska kontrola zavisi od političkih odluka koje su izvan mandata EULEX kao tehničke misije.

EULEX je rekao da je otvoren za razmatranje lokalnih pitanja sa svima na sjeveru, izjavio je zamjenik portparola EULEKS Nicolas Hoton. Svima, uključujući one u takozvanim „paralelnim strukturama“, što ne znači da ih EULEX priznaje, rekao je on.

Misija je uspostavila „Inicijativu Sjeverna Mitrovica“, takođe nazvanu „Operativna grupa Sjever“, za borbu protiv organizovanog kriminala. U sklopu tog poduhvata uspostavljena je specijalna jedinica koju čini deset do dvadeset policijskih i carinskih istražitelja, tužilaca i sudija EULEX.

„Istražitelji dobijaju zaduženja i odgovaraju tužiocima EULEX koji su u jedinici i oni sarađuju sa Kosovskom policijom“, rekao je Hoton.

Neki eksperti, kao što je izvršni direktor Instituta za balkansku politiku Seb Bytyçi, kažu da se ne može očekivati da EULEX popuni prazninu stvorenu slabom institucionalnom kontrolom.

„Kapaciteti EULEX su ograničeni, s obzirom da ima mali broj tužilaca i sudija za hvatanje u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom“, rekao je Bytyçi.