Izvjestilac Savjeta Evrope Dick Marty izjavio je, poslije objavljivanja povjerljivog dokumenta UNMIK-a o trgovini organima na Kosovu, da nije bio upoznat s tim izvještajem i postavio je pitanje o efikasnosti međunarodne saradnje.


Televizija "Frans 24" objavila je poverljivi izveštaj iz 2003. godine o istrazi koju je sproveo UNMIK, u kojem je navedeno da se trgovina organima obavljala 1999. i 2000. godine. Taj dokument pokazuje da su UN znale za trgovinu organima godinama, odnosno pet godina prije nego što je bivši tužilac Haškog tribunala Carla del Ponte pomenula te zločine u svojim memoarima.

Marti je, u izjavi za "Frans 24", rekao da nije nikad nije video taj dokument UN, ali da su mu poznati događaji opisani u njemu.

Na pitanje šta misli o tome što je srpska štampa objavila necenzurisane odlomke tog dokumenta, švicarski senator je odgovorio da smatra da je objavljivanje izvještaja neodgovorno jer može da ugrozi izvore.

Francuska televizija je podsjetila da UN, koje tvrde da su spremne da sarađuju u svakoj istrazi o trgovini organima, nikada nisu proslijedile taj izvještaj EULEX-u, zaduženom za istraživanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu.

"Ukoliko se pokaže da je istina da EULEX nije znao za taj dokument, s punim pravom možemo da se zapitamo koliko je efikasna međunarodna saradnja", rekao je Marty.

"Sve to samo pojačava ogromnu nelagodnost koju osjećamo kako se proširuje dosije zločina počinjenih poslije rata na Kosovu."

Francuska televizija je podsjetila i da je u vrijeme kada su se desili ovi zločini na Kosovu bilo razmješteno više desetina hiljada pripadnika misije UN, OEBS i vojnika NATO koji su bili zaduženi da štite civile.