Sve zemlje u regionu idu u dobrom pravcu ka Evropskoj uniji ocjenio je zamjenik direktora direkcije za proširenje EU Stefano Sannino.


On je prilikom posjete Kosovu rekao da u taj proces treba uključiti i Kosovo.

"Region u cjelini ide u pravom smeru. Pojedine zemlje - Hrvatska i Crna Gora - su učinile značajan napredak, ali i ostale čine velike napore u cilju približavanja EU“, rekao je Sannino poslije razgovora sa dužnosnicima na Kosovu.

On je rekao da bi EU u tom kontekstu voljela da vidi i Kosovo i dodao da je u razgovorima koje je imao sa zvaničnicima u zemljama Zapadnog Balkana pokušao da definiše prioritete na osnovu kojih može da bude ubrzan proces integracije zemalja regiona prema EU.

Michael Giffoni, koji se sastao sa Sanninom u Mitrovici, je rekao da je cilj EU da na sjeveru Kosova poveća kredibilitet i vidljivost, kao rezultat zajedničkog napora Evropske komisije i EULEX-a.

On je rekao da su u razgovoru Stefanu Sanninu predstavljene nove ideje koje će EU i EULEX nastaviti da slijede u cilju bolje budućnosti lokalne zajednice.

"Jedan od najznačajnijih evropskih standarda je vladavina prava i mi smo zbog toga ovdje", kazao je zamjenik šefa EULEX-a Andy Sparks i dodao da svi politički izazovi treba da budu predmet dijaloga Prištine i Beograda.

"Mi smo ovdje da većim prisustvom pomognemo u borbi protiv organizovanog kriminala u cilju poboljšanja prosperiteta ovog područja i približavanja ovog dijela Evropi, koliko god budemo mogli da pomognemo", kazao je Sparks.