Priština spremna na ustupke

Beograd i Priština mogli bi već sutra da postignu dogovor koji bi otvorio vrata evropskom putu obje strane, ocenjuju beogradski i prištinski analitičari.

Odluka da, iako to nije prvobitno planirano, bude održana još jedna runda dijaloga premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hashima Thaçija, prema ocjeni analitičara, sugeriše da je dogovor na dohvat ruke.
Informacija koju je prenijela agencija Rojters - da će Evropska komisija najverovatnije odložiti izvještaj o Srbiji "na nekoliko dana" - nedvosmisleno ukazuje na to da je dodjeljivanje datuma za početak pregovora Srbiji i dalje u igri, ocjenjuju stručnjaci.

Janjić: Prihvatanje crvenih linija Beograda

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je Tanjugu da su to odlične vijesti za Srbiju i protumačio da one sugerišu i da bi sutra u sjedištu evropske integracije mogao da bude potpisan sporazum Beograda i Prištine.
Prema njegovim riječima, posljednje izjave iz Prištine pokazuju spremnost kosovske strane da ispuni minimalne uslove Beograda, prije svega time što će odustati od zahjteva da se uz četiri sjeverne srpske opštine (Leposavić, Zvečan, Mitrovica i Zubin Potok) budućoj zajednici doda i južna Mitrovica ili/i još dvije većinski albanske opštine (Vučitrn i Srbica). 
"Jasno je da je odrađen veliki posao na svim stranama, ali prije svega u Vašingtonu. Najnovija izjava (ministra Kosovskih bezbjednosnih snaga Agima) Çekua, koji garantuje da njegove snage neće ulaziti u srpske enklave, postupno jasno pokazuje da kosovska vlada prihvata tu crvenu liniju Beograda", ukazuje Janjić i dodaje da druga crvena linija, koju je istakao predsjednik Tomislav Nikolić, da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova nikada nije ni dovedena u pitanje, jer to "niko nije ni tražio". 
Janjić ukazuje i na to da insistiranje Thaçija da se zajednici sprskih opština na Kosovu na osnovu geografskog i aministrativnog značenja sjevera u kosovskom ustavu dodaju još tri većinski albanske opštine, što bi dovelo do značajne dominacije albanskog stanovništva u toj zajednici, za EU nikada nije bila koncept za rješavanje etničkog problema na Kosovu. 
On podsjeća da je još 2003. godine, preko UNMIK-a legalizovana podjela sa četiri srpske opštine, koje se u užem smislu zovu sjever Kosova i na koje se, na osnovu etnički podjeljenog društva i odnosi koncept specijalne autonomije. 
Janjić dodaje da se i nakon eventualnog dogovora sutra u Briselu, dijalog nastavlja preciziranjem nadležnosti, a da će od oktobra tehnički dio svakako preći u direkciju EU za proširenje kod komesara Štefana Filea. 
"Uopšte nije dodirnuto pitanje energetike, imovine, Trepče, a tu je i pitanje sporazuma o normalizaciji. Mislim da će cijela ova godina, možda i proljeće iduće godine biti u znaku pregovora. Neke optimističke prognoze vezuju potpisivanje tog sporazuma sa irskim predsedavanjem EU u novembru, što je po meni prerano, ali vidjećemo", naveo je Janjić.

Sheholli: Priština voljna da se postigne sporazum

I politički analitičar iz Prištine Fatmir Sheholli smatra da je dogovor moguć i navodi da bi to moglo da se desi do kraja aprila ističući da su i u Beogradu i Prištini svijesni toga da će, ako sada ne dobiju datum, odnosno SSP, najmanje šest mjeseci čekati drugu šansu. 
Sheholli navodi da Thaçi ide u Brisel i dodaje da je "Priština voljna da se postigne dogovor i da će sigurno poztitivno odgovoriti na poziv Catherine Ashton". 
On je objasnio da i kosovski mediji najavljuju mogućnost modifikacije stavova Prištine prije svega onih vezanih za sudstvo, policiju i prostorno planiranje.
Sheholli je rekao da ako ne bude dogovora, ne samo što Srbija neće dobiti datum, nego će biti prolongiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za Kosovo. 
"Kao što smo i dosad vidjeli, neće biti ni pobjednika a ni gubitnika i u tom kontekstu i Kosovo i Srbija izgubiće veliki korak ka svome cilju najmanje na šest mjeseci", rekao je Sheholli i podsjetio da su to i najavili međunarodni faktori u Prištini, da u slučaju nepostizanja sporazuma slijedi jedna vrsta prolongiranja svih integrativnih procesa. 
Sheholi je ukazao i da je prema planu Martija Ahtisarija jasno da moraju biti opština sjevrena Mitrovica i još tri opštine - Leposavić, Zubin Potok i Zvečan i da nema spajanja u jednu Mitrovicu i naznačio da kosovska vlada i Thaçi ne žele da izlaze iz Ustava Kosova i paketa Ahtisarija ni za druge dogovore. 
"Poslije ovog susreta sutra iskreno se nadam da će, uz malu korekciju i modifikaciju ranije predloženog, i Srbija dobiti sigurni datum za početak pregovora sa EU, a Kosovo SSP", rekao je Sheholli.

Morina: Veoma malo informacija o dijalogu

Prištinska analitičarka Angjalusha Morina, međutim, ukazuje da je u ovom trenutku veoma teško procjeniti šta će se dogoditi navodeći da se u Prištini sve informacije vezane za dijalog drže u uskom krugu učesnika. 
"Osjećaj je da se nije mnogo promjenilo, ne znamo hoće li se dijalog nastaviti i da li je vlada odlučila da odustane od južne Mitrovice. Nejasno je i veoma je malo informacija na tu temu i ne vjerujem da iko danas ima ideju šta će sutra donijeti", rekla je Morina Tanjugu. 
Na poziv Catherine Ashton, premijeri Srbije i Kosova sastaće se sutra u Briselu, što predstavlja novu rundu pregovora Beograda i Prištine.

Izvor: B92.net