Uslovi za život u zatvorima na Kosovu su zadovoljavajući, ali postoje tekući problemi koje treba da riješe relevantne institucije, navodi se u izvještaju OEBS-a.

U Prištini je Misija OEBS-a na Kosovu predstavila izvještaj "Uslovi u pritvornim ustanovama na Kosovu".

U najnovijem izvještaju se ističe da u izvesnom broju zatvora probleme predstavljaju nedostatak prostora i prenatrpanost, neadekvatno prirodno osvjetljenje i protok vazduha, loše stanje toaleta i kupatila, kao i neadekvatan prostor za vježbanje na otvorenom.

Izvještaj je zasnovan na aktivnostima nadgledanja Misije u protekle dvije godine i trebalo bi da pomogne relevantnim institucijama da uklone identifikovane nedostatke.

"U suštini, standardi u ustanovama kosovske popravne službe su zadovoljavajući. Međutim, treba preduzeti korake kako bi se obezbjedila veličina ćelija dovoljna za broj pritvorenika i ispunili međunarodni standardi“, rekla je direktorka OEBS-ovog odjeljenja za ljudska prava i zajednice Suzan Heinc.

"Lokalne institucije treba da pojačaju napore kako bi osnovale održiv lokalni mehanizam za nadgledanje pritvora. Takav mehanizam bi koordinisao napore raznih lokalnih organizacija i institucija koje rade u oblasti nadgledanja pritvora“, istakla je ona.

U saopštenju OEBS-a navodi se da će Misija sprovoditi periodične ponovne procjene kako bi ocjenila promjene i poboljšanja u pritvornim ustanovama na Kosovu i da će nastaviti da podržava formiranje lokalnog mehanizma za nagledanje pritvora.